Du är här: Hem » Mage & tarm » Fråga doktorn » Kocks blåsa

Fråga doktorn

Fråga doktorn är en kostnadsfri tjänst där du kan få svar på frågor och funderingar om hälsa, medicin och sjukdomar. Ett urval av de frågor som kommer in väljs ut och besvaras av Sveriges ledande medicinska experter inom området. Här kan du också ställa frågor till företag och förbund vars experter besvarar frågor inom deras specialområde. Du kan också hitta alla redan besvarade frågor här nedan.

Kocks blåsa

Hej! Vad är din uppfattning om Kocks blåsa? Jag har ulcerös kolit som varit och är svårbehandlad. Har en kolostomi sedan två år tillbaka, vilket inte hjälpt. Jag blöder och har varit inlagd för tarmvila nyligen. Jag är 65 år. Tacksam för svar.

Avatar Mikael Lördal
Överläkare på Gastrocentrum, Karolinska universitetssjukhuset
2015-12-15 11:23

Svar

Om jag förstår dig rätt så har Du en kolostomi vilket betyder att du har åtminstone en del av tjocktarmen kvar, stämmer det? Hur är det med ändtarmen? Är den också bortopererad? Om din ulcerös kolit är svårbehandlad är den första frågan man ställer sig om det inte vore lika bra att operera bort resten av tjocktarmen. Därefter blir det en diskussion om fortsättningen. Ileostomi är ett alternativ. Kocks blåsa är också ett alternativ men den operationen utförs numera sällan och därför kan det vara svårt att "hitta" en kirurg som har erfarenhet av den operationen. Om Din ändtarm är kvar och frisk finns ytterligare möjligheter, t ex bäckenreservoir eller en så kallad ileorektal anastoms.