Du Ă€r hĂ€r: Hem » Mage & tarm » FrĂ„ga doktorn » Har jag IBD?

FrÄga doktorn

Fråga doktorn är en kostnadsfri tjänst där du kan få svar på frågor och funderingar om hälsa, medicin och sjukdomar. Ett urval av de frågor som kommer in väljs ut och besvaras av Sveriges ledande medicinska experter inom området. Här kan du också ställa frågor till företag och förbund vars experter besvarar frågor inom deras specialområde. Du kan också hitta alla redan besvarade frågor här nedan.

Har jag IBD?

Hej! Jag har haft problem med magen sen tonåren men aldrig fått en direkt diagnos. För tre år sedan bröt min psoriasisartrit ut och magåkomman blev värre. Jag har nu anemi, lågt Hb, järndepå, ferritin samt en hög SR. Jag har även blod i avföringen, skov med diarréer, sjukdomskänsla och artrit i tarm/höftben och smärta mest i högra nederkanten samt mitt i solar plexus. Har även flush-attacker med rodnad mest på högra sidan från bröstkorg, hals, ansikte, pulsökning. Efter dessa attacker blir jag väldig matt/svag.

Jag är känslig mot laktos, gluten och kött. Mår ofta illa. på kapselendoskopin kunde de se en upphöjd form med sårig yta i den högra nederdelen av tjocktarm till övergång till tunntarm. Är mycket trött. Vad tror du att det kan vara med min mage?

Avatar Mikael Lördal
ÖverlĂ€kare pĂ„ Gastrocentrum, Karolinska universitetssjukhuset
2015-12-15 11:32

Svar

Såsom Du beskriver Dina besvär är IBD förstås en möjlig förklaring. Har Du gjort koloskopi? Vad visar den? Om man misstänker inflammation i tunntarmen är det oftast bättre att göra en magnetkameraundersökning än kapselendoskopi.