Frågor och svar om IBD 2015

Den 15 december chattade överläkare Mikael Lördal om IBD som är ett samlingsnamn för Crohns sjukdom och ulcerös kolit. Här kan du läsa alla frågor och svar i chatten. 

IBD är ett kroniskt inflammationstillstånd som går i perioder, så kallade skov, ger magsmärtor och diarré samt viktminskning, avlöst av perioder med få eller inga symtom. Man räknar med att cirka 18 000 svenskar idag har sjukdomen och trenden är att allt fler insjuknar i Crohns sjukdom, framförallt hos barn.

Har du koll på IBD? Testa dina kunskaper här

Chattens besvarade frågor

Xyloproct

Gäst51830 frågar:

Hej! Jag har fått diagnosen ulcerös kolit . Hade senast ett skov för ca 1,5 år sedan, upplevde då att acasol stolpiller försämrade tillståndet då jag fick mer blodiga diarréer varpå cortison sattes in. Nu har jag fått lite känningar igen i form av färskt blod vid avföring ( har varit symtomfri i över 1,5 år). Nu misstänker jag att det kan vara mina hemorrojder kanske som spökar. För jag tar xyloproct stolpiller och de tål jag. Jag tycker de hjälper. Vad är din åsikt ?

Mikael Lördal svarar:

Jag tycker att Du ska ta kontakt med Din läkare och diskutera detta. Blodet behöver inte nödvändigtvis komma från hemorrojderna, det kan vara inflammationen i tarmen.

Koloskopi vid IBD

mvh Sara frågar:

Hej! Hur ofta bör man göra en koloskopi? Det är 2,5 år sedan sist. Jag har rikligt med slem och blod i avföringen men efter avföringsprov så vill min läkare trots allt avvakta koloskopi. Kan man känna om man har fistlar? Oj nu det blev två frågor.

Mikael Lördal svarar:

Hur ofta beror dels på hur länge Du har haft sjukdomen, hur utbredd den är och de besvär Du har. För de som har inflammation i tjocktarmen (kolit) med stor utbredning rekommenderas skopi vart annat år efter 8-10 års sjukdomstid, och inledningsvis varje år efter 20 års sjukdomstid. Om Du har pågående skov är lämpligt att göra en skopi, men inte nödvändigtvis fullständig koloskopi, inledningsvis för att få besked om hur intensv och utrbredd inflammationen är. Under/efter avslutad behandling kan ibland avföringsprov (kalprotektin) ersätta skopiundersökning som läkningskontroll.

Skillnad mellan IBD och andra åkommor

Markus frågar:

Hej! Hur skiljer man mellan IBD och andra magåkommor? Med tanke på de diffusa symptomen.

Mikael Lördal svarar:

Detta är en fråga som kräver ett långt svar. Men i korthet utgår man från symtomen/besvären och kompletterar med olika undersökningar. Det kan vara blodprover, avföringsprover, röntgenundersökningar och skopiundersökningar med vävnadsprover.

Forskning om Crohns sjukdom

Gäst21650 frågar:

Hej! Jag heter Madelene och är 28 år. Jag har Crohns sjukdom och behandlas med remicade. Tyvärr är jag en sådan person som får hemska biverkningar av alla mediciner. Hur går forskningen i fråga om Crohns sjukdom?

Mikael Lördal svarar:

Oj, det var en stor fråga. Det forskas med många olika frågeställningar. Det forskas till exempel på nya läkemedel och sjukdomsorsak till Crohns sjukdom. 

Kost vid ulcerös kolit

Gäst90118 frågar:

Hej! Finns det några fördelar med att minska på inflammationsdrivande kost såsom socker och gluten vid ulcerös kolit? Finns det stöd för att äta simple carbohydrate-kost (lågkolhydratdiet) FODMAPS eller paleo?

Mikael Lördal svarar:

Nej, det finns inget vetenskapligt stöd för dessa dieter i behandlingen av ulcerös kolit.


Här kan du läsa mer om ksot vid ulcerös kolit. 

Crohns och IBS

Gäst54744 frågar:

Hej! Jag är diagnostiserad med Crohns sjukdom sen cirka 35 år tillbaka. På grund av mina ihållande symtom tror jag att jag också kan ha IBS. Sedan ungefär en månad intar jag kolloidalt silver och mår betydligt bättre i magen. Jag har inga kramper eller hastiga behov av att uppsöka toalett. Jag tycker att det känns bättre att inta Prednisolon med flera "agressiva" mediciner. Vad tycker doktorn om detta? Vänligen Anders

Mikael Lördal svarar: Jag har aldrig ställts inför den behandlingen tidigare och har inte heller läst om den.

Chrons sjukdom - förtjockning på tunntarmen

SnällaEmma frågar:

Hej. Jag har Chrons sjukdom sedan snart 30 år tillbaka. Sjukdomen var intensivt aktiv och besvärlig de första åren men efter fem operationer, då hela tjocktarmen + 30 cm av tunntarmen togs bort, så har jag inte haft mer än ett "riktigt" skov sedan 1991, det var 2007.


Sedan maj 2015 har jag haft ont, mått illa, varit uppblåst och haft svårt att få avföringen att passera. Besvären börjar alltid en till två timmar efter måltid. Kalkproteinvärdet var en period uppe i drygt 1000 men har vid de senaste två provtagningarna legat runt 60. Jag har behandlats med flera prednisolonkur och står nu på 2 x Entocort. Magnetröntgen är gjord, där man såg en EVENTUELL förtjockning. Efter sju månaders besvär (är inte arbetsför) undrar jag inför nästa läkarbesök (second opinion) vilka behandlingsalternativ som finns? Kan en förtjockning medicineras bort eller måste den avlägsnas med kirurgi? Tacksam för svar.

Mikael Lördal svarar:

Om Du har fortsatta besvär, trots inflammationsdämpande läkemedel och normalisering av kalprotektin är det mycket möjligt att "förtjockningen" du berättar om beror på ärrvävnad, kanske i någon/några av de skarv/skarvar som finns efter de tidigare operationerna vid Crohns sjukdom. I det läget är operation ett alternativ. Ett annat alternativ, beroende på läget av förtjockningen, är att fundera på man vid skopi kan göra en vidgning av det trånga stället.

IBD och IBS

tholi80 frågar:

Vad är skillnaden?

Mikael Lördal svarar:

En komplicerad fråga. Det enklaste svaret är att vid IBD finns det påvisbara förändringar i blodprover, avföringsprover, röntgenundersökningar, skopiundersökningar med vävnadsprover. Vid IBS utfaller allt ovanstående normalt. Det finns också skillnader i besvären, en viktig skillnad är att blod i avföringen aldrig beror på IBS.

Kocks blåsa

Lill51 frågar:

Hej! Vad är din uppfattning om Kocks blåsa? Jag har ulcerös kolit som varit och är svårbehandlad. Har en kolostomi sedan två år tillbaka, vilket inte hjälpt. Jag blöder och har varit inlagd för tarmvila nyligen. Jag är 65 år. Tacksam för svar.

Mikael Lördal svarar:

Om jag förstår dig rätt så har Du en kolostomi vilket betyder att du har åtminstone en del av tjocktarmen kvar, stämmer det? Hur är det med ändtarmen? Är den också bortopererad? Om din ulcerös kolit är svårbehandlad är den första frågan man ställer sig om det inte vore lika bra att operera bort resten av tjocktarmen. Därefter blir det en diskussion om fortsättningen. Ileostomi är ett alternativ. Kocks blåsa är också ett alternativ men den operationen utförs numera sällan och därför kan det vara svårt att "hitta" en kirurg som har erfarenhet av den operationen. Om Din ändtarm är kvar och frisk finns ytterligare möjligheter, t ex bäckenreservoir eller en så kallad ileorektal anastoms.

Bästa läkemedlet mot IBD?

Gäst48356 frågar:

Hejsan! Vad är bäsa läklemedel mot IBD? Tacksam för svar

Mikael Lördal svarar:

Det beror på diagnos, IBD-sjukdomens utbredning och intensitet. Det är viktigt att man väljer rätt läkemedel i varje situation så att man inte behandlar med onödigt kraftfulla läkemedel och inte heller med för svaga läkemedel.

Näsblod vid ulcerös colit - kan det vara Crohns?

Gäst16298 frågar:

Hej! Jag har diagnosen ulcerös colit. När jag är som sämst har jag ofta näsblod. Kan det vara Chrons jag har och inte ulcerös colit eftersom, vad jag hört, kan Chrons påverka hela systemet från näsan till utloppet medan ulcerös colit bara påverkar ändtarmen. Jag har varit sjuk i cirka 13 år och aldrig fått ordning på tarmen. Inte heller medicin har hjälpt något vidare. Har inte funderat på detta förrän på senare tid. Kan det vara en feldiagnos? Eller är diagnosen som ställs väldigt säker? Jag har ofta problem i hela magen....

Mikael Lördal svarar:

Crohns sjukdom kan angripa hela mag-tarmkanalen från munhåla till anus. I näsan har man dock inte samma typ av slemhinna som i munhålan så det finns nog inget samband med din tarmsjukdom och benägenheten till näsblod.

16-årig flicka med ulcerös kolit

Gäst51388 frågar:

Hej! Jag är en uppgiven mamma till en flicka med ulcerös kolit. Hon fick sin diagnos i augusti 2010 och har haft jättemycket problem hela tiden. Sedan mars 2015 blöder hon mycket från ett hål cirka 5 cm upp från ändtarmsöppningen. Ingen hittar någon lösning på detta. Vi har provat rectalskum, pentasa och även haft trippelantibiotikabehandling i tre veckoperioder. Ingen vågar göra en operation på grund av närheten till anus. Detta leder till många toabesök och svårigheter att hålla tätt. Min fråga är: har du erfarenhet av detta? Vad kan man göra? Hoppas på svar! Eva

Mikael Lördal svarar:

Det är inte så enkelt att svara på denna fråga utan att veta vilka undersökningar som är gjorda och resultatet av dessa. Jag kan bara svara rent generellt. "Hålet" Du berättar om skulle kunna vara en fistel och då är det viktigt att veta var den har sin början och om det finns pågående inflammation i någon del av tarmen. Principen brukar vara att försöka behandla bort inflammationen för att få fisteln att läka, eventuellt kan fisteln i sig själv kräva någon form av operation.


Läs mer om ulcerös kolit (blödande tjocktarmsinflammation, IBD) här

Har jag IBD?

Gäst68018 frågar:

Hej! Jag har haft problem med magen sen tonåren men aldrig fått en direkt diagnos. För tre år sedan bröt min psoriasisartrit ut och magåkomman blev värre. Jag har nu anemi, lågt Hb, järndepå, ferritin samt en hög SR. Jag har även blod i avföringen, skov med diarréer, sjukdomskänsla och artrit i tarm/höftben och smärta mest i högra nederkanten samt mitt i solar plexus. Har även flush-attacker med rodnad mest på högra sidan från bröstkorg, hals, ansikte, pulsökning. Efter dessa attacker blir jag väldig matt/svag.


Jag är känslig mot laktos, gluten och kött. Mår ofta illa. på kapselendoskopin kunde de se en upphöjd form med sårig yta i den högra nederdelen av tjocktarm till övergång till tunntarm. Är mycket trött. Vad tror du att det kan vara med min mage?

Mikael Lördal svarar:

Såsom Du beskriver Dina besvär är IBD förstås en möjlig förklaring. Har Du gjort koloskopi? Vad visar den? Om man misstänker inflammation i tunntarmen är det oftast bättre att göra en magnetkameraundersökning än kapselendoskopi.

Serotonin och tarmrörelser vid ulcerös kolit

Gäst30934 frågar:

Hej! Jag är sedan 20 år opererad för ulcerös kolit, har reservoar som töms "vanliga vägen". För snart tre år sedan fick jag svininfluensan, därefter stannade magen av (behöver ju inte bero på svininfluensan). Jag började må illa och fick stora problem med magkatarr - jag höll på att bli tokig till slut. Kunde inte äta och gick ner över tio kilo på bara några månader. Till slut trodde en läkare att jag var deprimerad så jag fick mirtazapin. Där vände helvetet, magen började komma igång, illamåendet försvann och så småningom läkte även magkatarren. Livet återvände. Jag åt sedan mirtazapin i ett par år innan jag började trappa ner. När jag sedan tog steget att sluta helt - då stannade magen igen! Jag fick tillbaka alla problem och det tog en stund innan jag fattade att det kanske hade med tabletterna att göra. Började äta dem igen och magen startade åter igen. Nu verkar det finnas rön om att serotonin och tarmrörelser hör ihop...?! Vad betyder detta? Kommer jag att behöva äta mirtazapin pga av magen (för jag behöver dem inte för depression). Ställer tabletterna till det så att jag börjar tillverka mindre eget serotonin eller är det bra med tabletterna? Vore så tacksam för att få detta utrett så jag förstår hur det hänger ihop.

Mikael Lördal svarar:

Serotonin är en viktig substans i tarmens nervsystem och det verkar via flera olika receptorer och effekten på tarmrörelserna kan därför bli både bli fråga om ökad och minskad motorik/rörelse.


Läs mer om ulcerös kolit här. 

Tarmvred

SnällaEmma frågar:

Hur snabbt kan en förhårdnad/ärrbildning bygga på sig så det slutar med totalstopp och tarmvred? Känns som att det är mindre och mindre som kan passera för varje dag nu. Om det är s k brids, hur snabbt kan det orsaka tarmvred. Vill verkligen inte hamna i ett akutläge p g a av väntetiden som är till alla undersökningar i dag.

Mikael Lördal svarar:

Den frågan är omöjlig att besvara. Om det finns sammanväxningar (brider) kan dock stoppet uppstå mycket snabbt.


 

Hur ska fler bli av med sin IBD?

den envisa frågar:

Hej? När ska ni börja involvera den komplementära vården i den traditionella, så att fler blir av med "sin" IBD? Vh Lo Olsson

Mikael Lördal svarar: När det finns vetenskapligt stöd för att komplementära behandlingsmetoder är lika effektiva som de icke-komplenmentära.

Publicerad den: 9 oktober 2015