Frågor och svar om hemorrojder 2015

Många svenskar har problem med hemorrojder. Det kan klia, svida och komma blod på toalettpappret när man torkar sig. Kolorektalkirurgen Klas Pekkari har svarat på läsarfrågor om hemorrojder. 

Här nedan kan du läsa alla chattens frågor och svar. 

Chattens besvarade frågor

Läkemedel på recept mot hemorrojder

Gäst23913 frågar:

Hej! Jag har varit i kontakt med en läkare över nätet med anledning av mina besvär som jag har haft den senaste tiden, nämligen klåda efter tarmtömning. Jag frågade om det fanns någon effektfull medicinering över recept och fick till svar att det enbart fanns receptfria läkemedel. Jag har svårt att tro på det. Jag är 62 år och har haft hemorrojder under en längre tid, men det är först nu som jag har besvär av klåda. 

Klas Pekkari svarar:

Hej! Det finns ingen effektfull receptbelagd medicinering mot hemorrojder. Receptfria mediciner som innehåller kortison och lokalbedövningsmedel fungerar (Scheriproct/Xyloproct). Det kan också vara eksem runt ändtarmsöppningen som är problemet på grund av soiling. Då är det viktigt att torka torrt och att smörja runt ändtarmsöppningen med till exempel Inotyol. Om symtomen har förändrats markant rekommenderar jag dig att genomgå en undersökning av dina hemorrojder. Kanske ska man behandla med mer avancerad metod än salva och stolpiller, till exempel gummiband eller sklerosering av hemorrojderna.

Ehlers-Danlos syndrom och hemorrojder

Gäst58082 frågar:

Hej! Jag är en tjej på 35 år som har stora problem med hemorrojder. Jag har diagnosen EDS och är både överrörlig och har inre problem med blödningar och magproblem. Som du säkert vet är vi extra töjbara i leder, skinn och till exempel tarmar. Efter att ha fött två stora barn har jag fått problem med inre och yttre hemorrojder. Vårdcentralens läkare och blödningsexperter på sjukhuset har sagt att man absolut inte sätter kniven i mig om det inte är livshotande på grund av min blödningsbenägenhet. Jag har svår klåda och smärtor och jag blöder i perioder. Jag har även hudflikar utvärtes. Jag smörjer ofta med receptfria krämer som Xyloproct men det hjälper inte mycket. Kan tillägga att jag har genomgått alla tarmundersökningar man kan (?) på grund av blödningar i tarmarna: Endoskopi, koloskopi, rektoskopi och man har fotat tunntarmen med kapsel. Läkarna fann små blödningar i tjocktarmen som ska brännas. Men vad finns det för alternativ för mig beträffande hemorrojderna? Jag vet att det finns sprutor man kan behandla med. Jag oroar mig för att detta är mitt enda alternativ då jag har väldigt känslig hud på grund av min sjukdom och stick gör väldigt ont. Jag är dessutom svår att bedöva. Finns det någon starkare kräm eller något ingrepp som inte medför så stora risker för mig? Jag har dagliga problem med det här och det vore skönt att slippa detta. Vänliga hälsningar Zebran

Klas Pekkari svarar:

Hej! För dig tycker jag att det finns tre alternativ. Alternativ 1 och 2 är en spruta med ett skleroserande ämne för hemorrojder och/eller ett gummiband som man sätter runt hemorrojden. Detta behöver man inte någon bedövning för då man jobbar med de inre hemorrojderna och det inte är mer smärtsamt än en rektoskopi. Det tredje alternativet är en relativt ny operationsmetod som heter THD som går ut på att man snörper av blodförsörjning till hemorrojderna. Denna operation måste man vara sövd när man gör. Det är ett mindre ingrepp än tidigare operationer för hemorrojder. Det är dock något svårt för mig att ge ett exakt svar eftersom jag inte känner till din blödninsbenägenhet, men jag har mycket svårt att tänka mig att man inte kan behandla dig på något av dessa sätt.

Hur bli av med hemorrojder?

Gäst35805 frågar:

Hej! Jag är femtio år och har ett barn. Jag har haft besvär med hemorrojder från och till i drygt ett år. Det är inte ett jättestort problem men tillräckligt för att det inte ska kännas bra. Förra året sattes det gummisnoddar på dem vid två tillfällen då det visade sig att jag hade yttre hemorojder. Vid det sista tillfället blev jag riktigt dålig och hade fruktansvärt ont i runt tio dagar. Yrsel, illamående, värk, svidningar, jag var väldigt dålig och hade jätteont i det området. Efter det vågar jag inte göra om behandlingen då jag är jätterädd att det ska gå fel igen.


Jag besväras fortfarande av hemorrojder men jag brukar lyckas häva det värsta med hjälp av Xyloproct. Jag har också fått en liten hudflik efter ett tillfälle då det svullnade mer. Känner ibland en tyngdkänsla där bak. Jag har inte ont och det går ibland lite längre mellan gångerna men det känns ändå som om jag aldrig blir helt av med det? Min fråga är nu om man aldrig blir av med hemorrojder? Jag rör på mig, äter fiberrikt, dricker mycket vatten, jag är inte hård i magen, ändå kommer de tillbaka. Sedan sista frågan: Kan hemorrojder komma i samband med att man kommer i klimakteriet? Är det så här det ska vara? Snälla, jag behöver svar! Mvh Susanne

Klas Pekkari svarar:

Hej Susanna! Du verkar leva precis som man ska göra när man har hemorrojdbesvär: Röra på sig och äta fiberrik mat, gärna frukt och grönsaksfibrer så minskar risken för tarmfickor också. Jag tycker du ska söka läkare igen. Biverkan med smärtor från gummisnoddar kan uppkomma och man kan då be om att istället få hemorrojderna skleroserade. Yttre flikar och rester efter hemorrojder kan man skära bort när du är sövd. Man gör detta om det är svårt att hålla rent. Man har ingen ökad risk att få hemorrojder efter klimakteriet.

Hur förhindra att hemorrojderna kommer tillbaka?

Gäst67173 frågar:

Jag är 25 år och har haft ytliga hemorrojder i ungefär fyra år. Tidigare har jag haft problem med blödningar, svullnad och smärta. Nu har jag inga direkta besvär förutom en liten böld. Det jobbiga är ju att det kan vara svårare att få rent när man går på toaletten. Min fråga: Kan jag på något sätt bli av med denna böld och hindra att den kommer igen?

Klas Pekkari svarar: Hej! Om du har en böld vid ändtarmsöppningen är den troliga orsaken en analfistel och inte en hemorrojd. Det kan också vara en ytlig hudinfektion som kommer och går, som en vanlig finne. Du ska gå till din husläkare och få en undersökning och sedan kommer du troligen att få en remiss till en kirurg för att bestämma exakt vad det är. Behandlingen är oftast en liten operation. Man brukar kunna gå hem samma dag som operationen görs.

IBS och hemorrojder

Gäst50881 frågar:

Jag är IBS-patient med stora problem att tömma tarmen normalt. Jag blir egentligen aldrig nödig utan känner i tarmarna när de behöver tömmas. Detta kan behövas 2-5 gånger per dag. På grund av dessa tarmproblem har jag haft hemorrojder i många år. Jag har fått gummiband minst femton gånger och har även opererats. Jag har nu blivit ordinerad att pröva Resolor. Detta gör att jag tömmer tarmen, men jag behöver fortfarande gå på toaletten flera gånger varje dag. Är detta läkemedel bra? Finns någon annan lösning för att få min tarm att fungera någorlunda normalt? Tar även Citalopram 10 mg för min IBS.

Klas Pekkari svarar:

Hej! Tyvärr är medicinsk behandling vid IBS inte något av mina specialistområden. Resolor är en ny medicin mot kronisk allvarlig förstoppning. Jag har inte hört något negativt om den. Om man har svåra problem från sin IBS ska man söka hjälp hos kunnig husläkare alternativt gastroenterolog.

Järnbrist av hemorrojder?

ki5595 frågar:

Hej! Kan man få järnbrist när hemorrojderna blöder?

Klas Pekkari svarar: Ja, man kan få järnbrist och, som ett led, låga blodvärden. Om man har fått det och säger att hemorrojderna orsaker detta ska man komplettera utredningen med en koloskopi.

Är klådan hemorrojder?

Gäst95132 frågar:

Jag har endast klåda men undrar om det ändå kan vara hemorrojder? Vad tror du? Jag har haft det väldigt länge och det blir inget mer än klåda.

Klas Pekkari svarar:

Hemorrojder kan ge klåda som enda symtom. Man ska dock alltid bli undersökt av läkare vid minst ett tillfälle om man har nytillkomna besvär från ändtarmsöppningen.

Anurex - stav mot hemorrojder?

Gäst60454 frågar:

Det finns en stav med vätska, som kyls i frysbox. Staven är utformad så att den har en tjockare del i den ena änden. Den förvaras i sin behållare, som ställs i frysboxen med antingen den smala eller tjocka änden nedåt, beroende på om hemorrojderna är ytliga, eller om de sitter innanför ändtarmsöppningen. Staven heter Anurex. Fungerar kyla mot hemorrojder?

Klas Pekkari svarar:

Hej! Kyla fungerar mot vad man kallar grad 4-hemorrojder, alltså hemorrojder som putar ut, är smärtsamma och inte går att trycka tillbaka in i tarmen. Man kan även lägga alsollösningskompresser mot dessa hemorrojder.

Rikligt blödande hemorrojder

Gäst20032 frågar:

Jag har problem med hemorrojder i perioder. Sedan en tid har jag yttre hemorrojder som blöder ganska mycket, även mellan toalettbesöken. Att det gör ont kan jag stå ut med men blödningarna är otroligt jobbiga. Vart ska jag vända mig med detta problem? Vårdcentralen har väntetider på omkring en månad och så länge kan jag inte blöda på det här viset. Det har nu kommit ganska rikligt med blod i cirka 2 veckor.

Klas Pekkari svarar:

Hej! Vårdcentralen är den första instans du ska vända dig till. Om du har så stora problem att du inte kan vänta får du söka en akutmottagning. Det är dock mycket ovanligt att man får större blodförluster av hemorrojder.

Hemorrojder inuti tarmen

Gäst97254 frågar:

Kan man ha hemorrojder längre in i tarmen? Kan det vara hemorrojder som gör att jag har svårt att bajsa? Hur behandlar jag det i så fall?

Klas Pekkari svarar:

Hej!


Hemorrojder har man i ändtarmens öppning, maximalt 1,5 centimeter in. Det är inte hemorrojder som gör att det är svårt för dig att tömma tarmen. Orsaker till att det är svårt att tömma tarmen skiljer sig åt beroende på om man är man eller kvinna. Man kan till exempel få fickbildningar i ändtarmen. Om besvären är stora rekommenderar jag dig att kontakta din husläkare.

Egenvård av hemorrojder - hur länge?

Gäst56076 frågar:

Det finns ju två läkemedel mot hemorrojder på den svenska marknaden. Jag har provat båda, och de hjälper tillfälligtvis. Men så kommer besvären tillbaka efter en vecka eller två. Läste nyligen på nätet att man bör söka läkarvård efter fyra veckors egenvård med de där läkemedlen om besvären är kvar. Totalt har jag alltså använt läkemedlen i långt mer än fyra veckor, fast periodvis. Tycker du att jag ska söka läkare, eller kan jag lugnt fortsätta med min egenvård?

Klas Pekkari svarar:

Hej! Jag tycker att du ska söka läkare så man får göra en undersökning och kan vara helt säker på diagnosen hemorrojder. I samband med undersökningen kan man också behandla hemorrojder om det behövs.

Hemorrojderna blöder varje dag

Gäst22359 frågar:

Jag har haft problem med magen i många år men aldrig fått någon behandling utan bara blivit dumförklarad när jag sökt hjälp. Jag är aldrig hård i magen men blöder ändå. Jag har fått höra att det är hemorrojder och inte cancer. 


Sedan flera år blöder varje gång jag gör nummer 2 och jag har sprickor runtom. Det ser ut som ett slagfält. Jag har provat receptfria krämer men dels tålde jag inte dem och dels hjälpte de inte heller. Jag har både in- och utvärtes hemorrojder. Jag har gjort endoskopi för att kolla delar av tarmen av andra anledningar men fick ingen hjälp med hemorrojderna eller någon remiss vidare. Vad är ditt råd? Jag är en tjej på 33 år utan barn. Jag ger inte mycket för att söka vård i Norrbotten (har försökt i flera år men får inte ens en undersökning). Vad kan jag göra hemma? Eller finns det någon bra vård i angränsande län?

Klas Pekkari svarar:

Hej! Eftersom du har så stora problem blir jag besviken att du känner dig dumförklarad av kollegor. Behandlingen av blödande hemorrojder är antingen gummibandsligering eller sklerosering. Hjälper inte detta, eller om hemorrojderna är för stora, är operation när man sover nästa alternativ. För sprickar runt ändtarmsöppningen rekommenderar jag Inotyolsalva. Du kan i dagsläget söka vård utanför ditt hemlandsting. Sunderbyn är dock ett sjukhus som är duktiga på dessa typer av åkommor.

Hemorrojder trots träning och bra kost

Gäst14525 frågar:

Hej! Jag är 40 år och har haft hemorojder sedan jag var 20. Jag är inte överviktig men har en mage som ibland krånglar genom att vara omväxlande hård eller lös. I 20-årsåldern var jag alltid hård i magen, men nu är den för det mesta bra. Jag tränar och äter bra mat men hemorrojderna är kvar. Jag har provat olika salvor men ingen hjälper. Finns det något sätt att få bort dem? Det är yttre hemorrojder jag har.

Klas Pekkari svarar:

Hej! Absolut kan du bli kvitt dina hemorrojder. Du kan antingen behandlas med sklerosering eller operation. Sök din husläkare så får du en remiss till kirurg som kan hjälpa dig. Om det krävs en operation är det en liten operation där du kan gå hem samma dag som du blir opererad.

Vart vänder jag mig för att få hjälp mot hemorrojder?

Gäst23520 frågar:

Hur kan jag få bort mina hemorrojder? Jag har testat salvor men de hjälper inte. Vilka typer av läkare kan hjälpa mig med mina hemorrojder? Hälsningar K

Klas Pekkari svarar:

Hej! Du kan bli hjälpt av en kirurg, antingen med en operation eller genom sklerosering eller gummiband. Operation gör man när du är sövd och de andra metoderna kan man göra på mottagningen. Sök din husläkare så får du en remiss.

Hemorrojder efter LCHF-diet

Gäst53527 frågar:

Första gången som jag fick blödande hemorrojer var när jag hade ett alltför stillasittande jobb. Nu fick jag det efter att jag hade gått på LCHF-diet och knappt ätit frukt eller grönsaker. Jag gick inte på toa på flera veckor. Jag var tvungen att krysta och samtidigt sprack det och började blöda. Jag började direkt med GI och då började magen sköta sig. Hur bör jag äta för att undvika hemorrojder? Och är hemorrojder ärftligt? Går det bara att behandla med kräm?

Klas Pekkari svarar:

Hej! För att undvika hemorrojder rekommenderas en fiberrik kost, framför allt frukt- och grönsaksfibrer. Man ska också försöka leva ett rörligt liv, promenera och undvika att vara stillasittande. Hemorrojder är inte ärftligt men mycket vanligt. Hemorrojder går att behandla med kräm eller stolpiller. Du ska då ta behandling morgon och kväll samt efter varje avföring och i max 4 veckor. Om besvären inte blivit bra då ska du söka din husläkare.

Publicerad den: 23 juni 2015