Frågor och svar om förstoppning 2015

Förstoppning är ett av de vanligaste magproblemen. Ofta orsakas problemen av felaktig kost och ett stressigt liv med för lite motion. Den 5 maj svarade Per Hellström, överläkare i gastroenterologi, på läsarfrågor. 

Läs alla chattens besvarade frågor här nedan. 

Chattens besvarade frågor

Plågsamma smärtor av gasbildande mat

Gäst42834 frågar:

Hej! Jag är en kvinna på 43 år och jag har sedan 6-årsåldern haft problem med förstoppning. Jag fick äta väldigt mycket katrinplommon. Idag har jag plågsamt ont i mina tarmar, speciellt om jag råkar få i mig gasbildande mat. Lök är fruktansvärt. Min mage ömmar och jag får varken ut gaser eller avföring. Jag vågar snart inte äta längre av rädsla för smärtan. Jag slutade äta bröd för ett tag sedan och magen blev lite bättre men aldrig helt bra. Jag vågar inte gå till läkaren ifall jag får en undersökning som blåser upp magen. Då skulle jag troligtvis svimma av smärta. Detta är oerhört jobbigt. När det är som värst blir jag till och med illamående när jag tömmer urinblåsan. Vad kan jag göra? 

Per Hellström svarar: Du ska berätta detta för din husläkare. Regeln är att barn ska bajsa en gång om dagen. Om det inte fungerar så måste man hjälpa till. Det är visserligen överspelat för din del men det säger att du förmodligen har en avvikelse sedan barnsben och att du i fortsättningen måste ha någon behandling i form av motorikstimulerande läkemedel eller mjukgörande för att hålla tarmen i daglig form.

Är min 11-åring förstoppad?

Gäst41994 frågar:

Vår dotter på 11 år har konstaterad förstoppning och tar Moxalole sedan 1,5 månad tillbaka. Dosen är 0,5-1,5 påse/dygn (vuxen tar 1-3 påsar/dygn). Men hon har fortfarande ont i magen och blir illamående. Hela kinderna och hakan är "rödblossiga", hon är trött, hängig och orkeslös och jag upplever en något gul ton på huden kring ögonen (dock är ögonvitorna helt vita). Hon är väldigt hård i magen och tycker att det "borde komma mer" när hon varit på toaletten. Kan det vara något annat än förstoppning? Gallan? Levern? Med vänlig hälsning mamma Catharina

Per Hellström svarar:

Om det en en besvärlig förstoppning där man inte får resultat efter förväntan med läkemedel så tycker jag att man ska undersöka henne ytterligare. Det enklaste är att göra en så kallad transitstudie med markörer. Om dessa markörer är spridda längs tarmens längd så är det laxantia som gäller, om de samlas längst ner i ändtarmen och inte kommer ut så finns det ett tömningshinder som först måste åtgärdas innan man kan ge laxantia med förväntat resultat. Kontakt med läkare rekommenderas.

Förstoppning och obehagskänsla i tarmen

Gäst14909 frågar:

Hej! Sedan några månader tillbaka är jag konstant förstoppad/hård i magen. Det började med två, tre dagar av att jag var hård i magen. Sedan släppte plötsligt allt och jag var istället helt lös i magen ett par dagar. Detta var i december. Sedan dess har jag varit hård i magen och jag får inte ut mer än någon deciliter av hårda pluttar var tredje dag ungefär. I jämförelse med vad jag äter upplever jag att det är för lite. När jag sitter länge på toa och försöker få ut mer får jag en obehagskänsla någon decimeter upp i tarmen och blir kallsvettig. Jag har provat två produkter från apoteket (en med snabb effekt som man sprutar upp och en med pulver som man dricker med vatten som ska ha en svällande och stimulerande effekt). Om jag tar den första kommer det ut ett par små pluttar samtidigt som jag får ont i tarmen och inte känner mig färdig. Den sistnämnda försämrade allt.


Jag upplever att jag har gått upp ett par kilo i vikt utan egentlig anledning och jag är otroligt torr i huden vilket är ovanligt eftersom jag tidigare haft fet och finnig hud. Jag dricker vatten regelbundet, äter inget konstigt, tränar 5-6 gånger i veckan. Vad ska jag göra?

Per Hellström svarar: Det första du bör göra är naturligtvis att försöka stimulera tarmen på ett ofarligt sätt. Jag föreslår att du köper Citrafleet på apoteket och tar två påsar med 6 timmars intervall. Det borde hjälpa.

Laxermedel har slutat fungera

Gäst35420 frågar:

Hejsan! Jag är en tjej på 24 år och jag har problem med förstoppningar. Det började när jag var 21 år. Har fått börja tappa mig själv för jag svarar inte på laxerande längre. Läkarna tror att det kan vara ibs, så jag fick en kost som jag skulle äta men det hjälpte inte. Nu äter jag fiberrik kost och det hjälper inte heller. Jag håller på att bli tokig, vill verkligen ha hjälp. Jag kan också berätta att jag rör mycket på mig och dricker mycket vätska. Jag har det också väldigt bra både privat och på jobbet. Har du några råd?

Per Hellström svarar:

Har du prövat magnesium? Be din läkare att förskriva Emgesan. Du kan ta två tabletter dagligen, det brukar fungera bra. Effekten beror på att magnesium inte tas upp i kroppen och suger till sig vätska i tarmen så att avföringen blir mjuk och fungerar. Krämkonsistens ska eftersträvas.

Gult slem och hård i magen

Gäst13555 frågar:

Hej! Jag har i lite mer än en månad haft hård mage. Går varannan till var tredje dag men det är hårda kulor och ibland någon längre dock smalare avföring. Det kommer också lite gult slem runt avföringen. Har mycket i mitt liv nu och motionerar inte men så har det varit länge. Är det normalt med gult slem när man är hård i magen?

Per Hellström svarar: Smal avföring är inget bra tecken. Jag tycker att du ska tala med din läkare om detta så fort som möjligt. Koloskopi är på sin plats för att se om avföringen är blockerad på något sätt.

Förstoppning sedan födseln?

Gäst97832 frågar:

Redan som baby var jag förstoppad och kunde inte bajsa. Det kom stenhårda kulor. Mamma bar mig runt i fem år för jag skrek varje gång jag behövde bajsa. Som vuxen har jag ömsom förstoppning och ömsom diarré, men jar aldrig utretts för det här. Jag har fibromyalgi men alla skyller allting på det så jag har gett upp. Bör jag utredas?

Per Hellström svarar: Patienter med diarré brukar vi alltid rekommendera koloskopi för att utesluta så kallad mikroskopisk kolit som bara diagnostiseras med vävnadsprov. Samtidigt är det aldrig fel med en koloskopi vid förstoppning, om man tror att det finns något hinder för avföringen.

Är OxyFlush ofarligt vid förstoppning?

klöverblad frågar:

Jag har haft förstoppning sedan tonåren. Är tarmopererad för flera år sedan. Allt jag får av läkare är bulkmedel, vilket inte hjälper alls utan snarare orsakar fler problem. Har tre gånger använt mig av OxyFlush, köpt på nätet, som faktiskt satt igång magen för ett tag. Om det hjälper - varför används det inte då inom "vanlig" medicin? Är detta medel helt ofarligt? Mitt problem är också att bulkmedel gör att jag blir lös i magen och får inkontinensbesvär. Kan det undvikas?

Per Hellström svarar: Sluta med bulkmedel. Det tillhör det förgångna. Försök i stället med att göra avföringen mjuk. Som jag tidigare har rekommenderat; pröva magnesium för att se om det kan lösa problemet på ett naturligt sätt.

Tarm utan livstecken

Gäst70141 frågar:

För ett år sedan fick jag en större blödning i tarmen och var sedan förstoppad i fyra dagar. Jag fick tid för undersökning hos min husläkare, som på grund av min smärta remitterade mig till sjukhuset där de hade bättre resurser. Men jag fick åka hem utan åtgärd och återigen gå till vårdcentralen, som denna gång gav mig remiss till kirurgen. Där ansåg man att botox skulle vara enda botemedlet som skulle lösa krampen och göra mig smärtfri. Vid undersökningen hittades inget "farligt". För att jag inte skulle bli förstoppad igen fick jag köpa Laxoberaldroppar, som skulle tas varje kväll. Enligt bruksanvisningen får de bara tas i begränsad tid. Nu har jag tagit cirka 10 droppar varje kväll i drygt ett års tid och det fungerar bra, men när jag försökt utan droppar går det inte alls. Läkaren säger att det går bra att fortsätta med dropparna. Min fråga: Är tarmen död? Beror det på botoxsprutan?

Per Hellström svarar:

Som du märkt lever ofta tarmen ett eget liv. Vissa av oss är mer trögmagade än andra. Om man har ett problem med detta så ska man absolut fortsätta. Det gäller ändå att hålla vanorna på lagom nivå, det vill säga ha avföring varje eller varannan dag. Om man eftersträvar att tömma tarmen flera gånger dagligen så är det dags att bromsa. Om du tar Laxoberal och får tömning varje eller varannan dag så är det inget problem med det. Ofta är det så man gör med patienter som är ryggmärgsskadade och inte har fullständig känsel i systemet.

Hård i magen efter antibiotikakur

Gäst66026 frågar:

Jag fick problem med förstoppning efter en antibiotikakur, och nu får jag inte bukt med det. Tidigare fungerade min mage som en klocka. Jag har också fått ett konstigt tryck i ändtarmen, som ger med sig när jag varit på toaletten. Har du något råd till mig? När jag går på toaletten kommer det ut bara pluppar på 2-3 centimeter. 

Per Hellström svarar: Det låter som om tarmfunktionen behöver stimuleras, alternativt att innehållet behöver göras mjukare. Prova magnesium (Emgesan, två tabletter dagligen). Det kan vara tillräckligt.

Förstoppningsdiarré?

Gäst21182 frågar:

Finns det något som heter förstoppningsdiarré? Jag har nämligen vid två olika tillfällen vaknat upp på natten med hemska magkramper och gått på toaletten och det har runnit som kiss bakifrån. Är gravid och förstoppad ofta och känner aldrig att jag får ut allt riktigt. Vad kan jag göra?

Per Hellström svarar: Jovisst, men det bygger på att man har ett så kallat fekalom, det vill säga hårt inpackad avföring i tarmen som inte flyttar sig så lätt. Då kan mer lättflytande innehåll rinna runt och ge diarré. Du kan testa CitraFleet mot dina besvär. Be din läkare om att få recept.

Förstoppning sedan barnsben

Gäst53396 frågar:

Jag är 72 år. För mig är det oftast helt stopp och så har det varit i hela mitt liv. Jag hittar på lite olika saker för att få avföring och inte gå för länge. Hela livet har jag hört om orsakerna till förstoppning och att de skulle bero på hur man lever. Men jag vet att min mamma berättat att hon grät när jag var liten för att jag var så hård i magen. Att man kan underlätta tarmtömningen genom att se över sin livsstil vet jag och det gör jag, men vad kan orsaken vara eftersom jag hade besvären redan som litet barn?

Per Hellström svarar:

Jag tycker att du som 72-åring ska ha provtagning för sköldkörtelfunktion och vitamin B12. Om de funktionerna är låga kan det behandlas med läkemedel på ett naturligt sätt. Om allt är normalt och ditt problem inte är nytt så vill jag rekommendera något laxerande som gör avföringen mjuk, till exempel magnesium alternativt paraffinemulsion.

Kan för mycket fibrer orsaka förstoppning?

Gäst33862 frågar:

Hej! Jag har förstoppning hela tiden trots att jag motionerar, äter massor av fibrer och inte stressar. Jag har hört att för mycket fibrer kan orsaka förstoppning, stämmer det?

Per Hellström svarar:

Motion är minst 30 minuter på minst svettgräns minst 5 dagar per vecka. Gör du detta? Annars bör du pröva det i första hand. Lösliga fibrer i frukt och grönskaer är alltid bra för magen, inte olösliga fibrer.

Kan inte få avföring utan Laxiriva

Gäst44920 frågar:

Jag har varit förstoppad sedan november 2014 och i januari 2015 genomgick jag undersökning både uppifrån och nerifrån. Det fanns inget onormalt men läkarna sa att min tjocktarm var lång och lite böjd. Jag kan nu inte få ut någon avföring om jag inte använder Laxiriva och det som kommer är tunt som vatten. Har ont runtom i midjan samt bak i ryggen och magen är uppsvälld. Har svårt att sova på nätterna. Jag har varit i kontakt med min vårdcentral men de säger bara att så kan det vara när man blir äldre. Jag lider nåt fruktansvärt av detta. Vad ska jag göra?

Per Hellström svarar:

Helt klart är att du måste ta något så att magen fungerar. Eftersom du säger dig vara äldre är det viktigt att koloskopi är gjord för att utesluta tumör i tarmen.

Sammanväxningar i buken gör mig förstoppad

Kajsa L frågar:

Hej! Jag är en 29-årig kvinna som är opererad 14 gånger i buken vilket resulterat i ofantligt många sammanväxningar såklart. På grund av detta har jag kört på med alla möjliga laxerande preparat då jag även är svårt förstoppad av medicinerna jag har mot min ledsjukdom. Enligt kirurgen har jag fått något som kallades "tyst/svart tarm". Den har alltså slutat fungera helt utan laxermedel. Oftast går det 7-12 dagar mellan toabesöken och avföringen är som sten i toan. Måste använda lavemang minst 2-3 gånger per månad. Allt detta är mycket smärtsamt då magen alltid gör ont och är svullen, öm och hård. Vad ska jag göra? Operera mig igen är det sista läkarna vill men detta går inte längre. Hade mitt sjunde tarmvred i höstas och inget verkar hjälpa. Jag har testat allt man rekommenderar. Jag kan inte leva så här längre. Ett tag var läkarna inne på att ta bort tunntarmen. Kan det vara något och hur farligt är det med en operation till eftersom ingen vill "ta risken"? Tacksam för svar.

Per Hellström svarar:

Innan man funderar på operation så måste man pröva läkemedel. Med en opererad tarm och problem med det så kan det inte finnas annat skäl än förträngningar/sammanväxningar som orsak. Tyvärr blir det värre med operation. Jag tycker att du måste ha läkemedel som gör avföringen mer lättflytande som till exempel Movicol, eventuellt i kombination med CitraFleet någon gång per vecka. Då måste du vara inriktad på behandling till diarrégräns.

Stoppar Saroten tarmrörelserna?

Gäst17585 frågar:

Jag äter Saroten på grund av nervsmärta. Jag undrar om medicinen kan påverka tarmrörelserna? Jag känner mig nämligen förstoppad av dem. 

Per Hellström svarar:

Ja. Vi försöker då minska dosen Saroten och kombinera med Lyrica. Den bromsar inte magen.

Hård i mage av blodtrycksmedicin

vinz1234 frågar:

Jag har i många år haft problem med hård avföring. Ibland när jag äntligen får gå på toa kan det komma flera kilo det känns som. Med min blodtrycksmedicin har det blivit ännu värre. Jag tar 20 droppar Iboregast tre gånger om dagen och då funkar det lite bättre. Jag har också invändiga hemorrojder. Finns det något bra sätt att underlätta för mig förutom nyttig mat och motion? Jag har försökt det mesta. 

Per Hellström svarar:

Grönsaker måste väl ändå vara idealet för dig. Sannolikt också bra för blodtrycket. Blodtrycksmedicin kan vara ett problem för magvanorna.

Grädde och gräddglass hjälper mot förstoppning

Gäst40950 frågar:

Hej! Jag är en tjej född -68, jag väger 56 kilo och är 164 centimeter lång. Jag tränar på gym 1-3 gånger i veckan, cyklar eller går till jobbet massor (cirka 8 kilometer per dag), går på dagliga hundpromenader, går powerwalk minst två gånger i veckan à 35-60 min. Jag börjar dagen med ett stort glas vatten, gärna med citron i, grapefrukt eller apelsin, havregrynsgröt eller fil/müsli. Jag dricker kaffe två gånger på förmiddagen, dricker minst 4 glas vatten på dagen, ibland mera. Undviker pasta/bröd/sött hela veckorna, äter jämt massa grönsaker till lunch och middag. Jag har linfrön i gröt och filen för att få igång magen. Ändå hjälper oftast inga knep. Det enda som hjälper mig är dricka 3 glas vin en kväll eller äta grädde/gräddglass, då får jag fart på magen dagen efter! Jag får bara ett rejält toabesök i veckan, sedan kan det komma lite utöver det 1-2 gånger. Vad ska jag göra? Jag kan ju inte dricka vin varje dag.

Per Hellström svarar:

Det du åstadkommer med grädde och glass är säkert en viss laktosintolerans som alltid är värre med fett innehåll. Eftersom det fungerar bra och du inte klagar på gasighet med glass så vill jag rekommendera dig att prova med Laktulos. Det är i princip samma sak som laktosintolerans som du framkallar med det preparatet. Det fungerar som regel bra.

Tips och råd mot förstoppning och gas i magen

Gäst93935 frågar:

Hej! Jag rör mycket på mig och dessutom styrketränar jag en gång/vecka. Jag har det också lite stressigt. Mitt problem är att jag ofta är förstoppnad och gasig i magen. Jag har varit hos läkare flera gånger men det har inte hjälpt mig särskilt mycket. Det som hjälper mig ibland är Inolaxol mot förstoppning och Dimetikon mot gas i magen. Jag använder inga andra mediciner. Mina frågor är: 1) Kan jag använda Inolaxol under en lång tid utan att ha pratat med läkare? 2) Vilken typ av mat kan vara bra mot förstoppning? 3) Hur lång tid kan jag använda Dimetikon utan samråd med läkare? 4) Kan man förebygga förstoppning? Tack för hjälpen!

Per Hellström svarar:

1. Ja, du kan använda Inolaxol under lång tid. 2. Mat med såkallade lösliga fibrer, det vill säga frukt och grönsaker. Inte cerealier som är olösliga. 3. Dimetikon anser vi vara verkningslöst, men samtidigt är det svårt att mäta gasighet. Om du tycker att det hjälper så är det OK. Det är inte farligt. 4. Se svar på fråga 2. 

IBS med förstoppning

Gäst22837 frågar:

Hej! Fick diagnosen IBS med förstoppning för cirka 10 år sedan. Har provat olika dieter och bulkmedel samt motionerar 2 gånger i veckan, men det är precis som om magen vänjer sig vid bulkmedlet och så är jag tillbaka på ruta ett igen. Jag får också svåra krampanfall och då blir jag illamående och svimmar. Vad beror det på och varför?

Per Hellström svarar:

Krampanfall i buken brukar man alltid undersöka, särskilt om du svimmar. Har någon kollat din puls när du svimmat? Jag tycker du ska ta upp detta med din läkare.

Bebis förstoppad av mjölkprodukter?

Gäst5Sarah frågar:

Hej! Jag har en 8,5 månaders bebis som jag helammat i 6,5 månader och som jag nu delammar varannan timme. Hon äter lunch och middag varje dag, ibland även frukost. Ända sedan hon var 2 månader har hon bajsat oregelbundet. Det har som mest gått 3-4 dagar utan att hon har bajsat. Då har hon kräkts litegrann och även satt i halsen när jag ammat henne. Jag känner starkt att hon är förstoppad då. Hon är även gnälligare än vanligt under de dagarna. Till saken hör att jag har ätit mjölkprodukter vid dessa tillfällen trots att jag annars aldrig gör det. Blir mitt barn förstoppad av mjölkprodukter? Tack!

Per Hellström svarar:

Jag kan tyvärr inte svara dig direkt på frågan om mjölk stoppar. Om magen inte fungerar så brukar barnläkare alltid i först hand rekommendera Movicol Junior. Det kan vara värt att pröva. Ta först en halv påse och se om det hjälper för att få igång magen.

Publicerad den: 7 april 2015