Frågor och svar om cancer i mage och tarm 2016

I februari chattade Netdoktors expert Per Hellström, överläkare i gastroenterologi och hepatologi vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, om cancer i mage och tarm. 

Kolorektal cancer, tjock- och ändtarmscancer, är en vanligt förekommande cancerform i Sverige, och i stora delar av världen, samt den tredje vanligaste orsaken till cancerdöd.

Här kan du läsa alla frågor och svar i chatten. 

Här kan du också läsa mer om cancer i mage och tarm

Screening ändrar synen på tarmcancer 

Screening ska reducera dödlighet i tarmcancer 

Mia förlorade sin mamma i tarmcancer 

Chattens besvarade frågor

Bör tumörerna i tjocktarmsväggen tas bort?

Gäst82993 frågar:

För cirka fyra år sedan genomgick jag en koloskopi, då fick jag veta att jag hade fem hasselnötsstora tumörer i tjocktarmsväggen. Undersökande läkare tog cellprover och meddelade sedan att det inte fanns någon cancer i tjocktarmen. Jag har mist alla mina anhöriga i olika cancerformer under flera generationer. Nu till min fråga: dessa hasselnötsstora tumörer hur länge ska man vänta sig att de inte växer till sig? Bör man ta bort dem innan cancer uppstår? Bör jag göra en ny undersökning eller finns det i dag blodprover som avslöjar om man har fått cancer?

Per Hellström svarar: Jag tycker definitivt att så stora tumörer (polyper?) ska bort. Det kan vara en jobbig process där man inte kan ta alla med coloskopi. Krävs viss skicklighet för det.

Carcinoider - Neuroendokrina tumörer

Max frågar:

Hej! Är en 42-årig man som emellanåt får anfall av flushing, alltså rodnad med värmekänsla. Har också vid några tillfällen haft diarré, men förvisso också en stressig tillvaro som möjligen kan ha lett till detta. Har själv funderat på carcinoider och vid två tillfällen testat Chromogranin A som var 2,4 resp. 2,9. Medicinerar dagligen med PPI vilket jag förstått kan höja värdet men hade vid provtillfällena gjort 5 resp. 14 dagars uppehåll. Specialist i invärtesmedicin anser ej att skäl till ytterligare undersökningar föreligger. Tycker du risken för carcinoid verkar stor och bör jag insistera på fortsatt utredning?

Per Hellström svarar:

Jag tycker till att börja med att du ska sluta med PPI (varför har du det? - refluxsjukdom?). Sedan har du gjort helt rätt som har väntat ut effekten av PPI på chromogranin A på 14 dagar. För att vara på säkra sidan skulle jag vänta 4 veckor efter sista PPI och ta prov då. Om detta visar en tendens att stiga >2.9 så måste man undra. En variant av detta är att kontrollera Chromogranin B som inte påverkas lika mycket av PPI (men analysen kräver speciallab; Uppsala, Stockholm). En utredning i ditt fall är rimligast med en datortomografi av buken och levern med kontrast (kräver normal njurfunktion).

Hur vet man att man har magcancer?

Gäst27583 frågar:

Hej! Hur vet man att man har magcancer eller tarmcancer? Jag är ständigt förstoppad. Är det något man behöver oroa sig för?

Per Hellström svarar: Det är nytillkomna symtom som kan oroa. Ändrade tarmvanor är alltid ett varsel. Om du dessutom är över 50 år så är det angeläget att kolla.

Vilka är symtomen för magcancer eller tarmcancer?

Gäst81211 frågar:

Hej! Jag har alltid haft problem med min mage. Något som man tyvärr lär sig att leva med. Fick diagnosen IBS för ca 10 år sedan. Är idag 46. Undrar därför när man ska fundera över om magproblemen är av allvarligare art?  Vilka problem/symtom ska man gå till läkare med?

Per Hellström svarar:

Om du har haft IBS i 10 år så lär diagnosen vara korrekt. Allvarligare sjukdom akulle ha avslöjat sig. Det är nytillkomna symtom som är allvarliga plus om du märker av blod i avföringen.

Cancerrisk vid chrons sjukdom?

miala frågar:

Hej! Är det ökad risk att få cancer om man har Chrons sjukdom? Jag har chrons i magsäcken och min dotter i tjocktarmen. Såklart är andra slemhinnor påverkade också, bland annat med blåsor i mun m.m

Per Hellström svarar:

Ja det finns en ökad risk, men den är svår att uppskatta. Den enda regel som finns är långvarig och intensiv inflammation i grovtarmen som kan ge cancer i grovtarmens första del, vid blindtarmen. Sjukdomen måste ha förekommit under minst 10 år för att vara en risk.


Läs mer om Crohns sjukdom/IBD

Koloskopi efter tjocktarmscancer

hawg frågar:

Hej! Jag blev opererad för tjocktarmscancer för drygt fem år sedan och skulle nu gjort en koloskopi för att bli "friskförklarad" men efter en gastic bypassoperation så klarar jag inte av tarmsköljning. Så fort jag får diarré så får jag blodtrycksfall och håller på att tuppa av och klarar i bästa fall bara av microlax. Vanliga klyx går inte för jag har diarré i flera dagar efter ett sådant och blir jättedålig. Går det att göra en koloskopi utan tarmsköljning? Jag har avbeställt min tid för att jag inte klarar detta.

Per Hellström svarar:

Meningslöst utan att skölja rent ordentligt. man måste värdera det som kommer ut. Vatten, OK. Blandad kompott, nej. Då kan vad som helst dölja sig. Vad tror du om vatten lavemang 1,5 L alt Citrafleet som inte är lika tuff som många andra laxantia.


Läs mer om tjocktarmscancer

Polyper i tarmarna

myzzan frågar:

Hej! Jag har polyper i mina tarmar sen cirka åtta år tillbaka. Jag undrar om jag behöver vara orolig? Jag genomgick en koloskopi, där polyperna hittades. Jag har aldrig genomgått en så fruktansvårt smärtsam undersökning och jag har därför inte gjort någon ny koloskopi, Jag lider också av ibs. Kan polyperna utvecklas till cancer?

Per Hellström svarar:

Polyper kan utvecklas till cancer. Sedan beror det också på hur pass allvarliga polyperna har varit. Här krävs en enskild bedömning av polypernas art som måste göras för varje enskild patient. Regeln är ändå att de ska bort.

Ärftlighet mag- och tarmcancer

Gäst86482 frågar:

Hej! Jag undrar lite över ärftligheten vad gäller mag och tarmcancer. Min man har det i släkten på sin fars sida. Hans far, farbror, farfar och även farfarsfar har alla fått magcancer utom en som fick tarmcancer. Hur pass orolig behöver min man vara att även han ska drabbas? Man ärver ju till viss del även matvanor. Vill tillägga att hans släktingar hade högt intag av salt mat, som ex saltströmming och salt fläsk. Min man försöker vara sparsam med saltet ifall boven skulle kunna vara det. Hoppas på svar från en undrande fru

Per Hellström svarar:

Han ska naturligtvis kontrolleras med koloskopi, ssk efter 50 år. Salt är inte bra för hälsan, höjer blodtrycket. Svaga indikatorer på satt det har med cancer att göra

Ger BRCA2-genen ökad risk för tarmcancer

frida2 frågar:

Hej! Har fått besked om att jag har brca2-genen. Jag har sedan tidigare problem med mina tarmar och går hos magläkare. Har tagit bort två polyper som tydligen kan bli något om de får vara kvar. I min släkt på den sidan som man tror att genen kommer ifrån har många dött i olika former av tarmcancer. Vet man om det finns en ökad risk för mag- tarmcancer om man har gen mutation BRCA2? Mvh

Per Hellström svarar: Det finns en mycket liten riskökning. Inget avgörande för diagnostik och behandling.

Smal avföring - är det cancer?

Gäst80080 frågar:

Hej! Har nyligen läst i en artikel att smal avföring kan betyda cancer i ändtarmen. Har själv sedan några månader tillbaka sett att jag har smal avföring när den är hård. Mår annars bra och har inte ont någonstans. Bör jag söka läkare? Kan det vara cancer?

Per Hellström svarar:

Ja, det är ett avvikande tecken. Enkelt att lämna avföringsprov för att spåra blod i avföringen, alt göra en coloskopi. 

Ont i mage och tarmar?

Gäst96082 frågar:

Hej! Jag är opererad för tarmcancer.3dmopererades bort.Efter tre år har jag lite magsmärtor, en stor knöl i anus. Har fått stolpiller mot denna.Min avföring är lös och det kliar. Kan det vara mask i magen? Dock ej springmask men små bruna prickar i avföringen. Ej nattetid. Kan det vara en parasit? Har fettlever och hjärtflimmer och ph i lungor samt klaffel i hjärtat och flimmer. Äter furix fyra gånger per dag samt 9 andra mediciner. Urea är förhöjt samt sr 30. Och Asat lite förhöjt. Kan cancern ha spridit sig till magen som är stor? Kanske bara vätska.Undrar orolig 72-åring. 

Per Hellström svarar:

Jag skulle be min doktor om en datortomografi av buken.

Knöl ovanför magen - stor som en alpesin

Gäst96769 frågar:

Hej! Min man har en knöl ovanför magen och som man kan känna om han andas djupt. Han har ont bara om man trycker på den och den är stor som en alpesin. Känns som han har två magar men han vägrar gå till läkaren. Vad kan det vara? Kanske måste jag försöka övertala honom att gå till läkare?

Per Hellström svarar: Allt som avviker bör på naturligtvis undersökas. Det är klart han ska gå.

Ärftlighet tjocktarmscancer

sonicc frågar:

Hej! Min mamma hade cancer i tjocktarmen, sen i äggstockar och livmoder och till sist i hela buken. Fem av mammas syskon har dött i cancer. Mamma var bara 62 när hon dog. Jag var med i nåt projekt på SÖS i Stockholm om ärftlighet, men då jag inte kan få tag i journalkopior på dessa personer, som varit döda i 20- 40 år, var jag inte intressant längre.


Jag har också en kusin som dog för två år sen i cancer. Hur stor är risken att jag att drabbas? Och kan jag få så kallad screening? Jag är fruktansvärt orolig för detta. Önskar jag fick bli kollad årligen. Tack på förhand ( bor i Falköping numera)

Per Hellström svarar: Coloskopi är det enda när man är orolig.

Symtom?

Gäst67137 frågar:

När ska man gå till Läkaren, vilka symtom har man då?

Per Hellström svarar:

Blod i avföringen. 

Blod i avföringen - bör jag söka vård?

Gäst32930 frågar:

Jag har väldigt lös avföring. Nästan som diarré!Magknip! Blod på papper! Vissa dagar är det bättre! Har det med kosten att göra? Bör jag söka för detta? Är lite rädd för gastroskopi!

Per Hellström svarar: Du ska söka läkare och be att få en coloskopi.

Kulformad avföring.

Gäst76904 frågar:

Min avföring har under ett halvårs tid varit kulformad. Kulor som blir mindre och mindre (nu ca1-2 cm.) Kan det bero på något stopp på vägen? Får aldrig normal "Korvform".

Per Hellström svarar:

Ändrade avföringsvanor alltid ett obs. Coloskopi är det rätta.

Två frågor

Gäst79123 frågar:

1. Finns det några vetenskapliga belägg för, eller misstankar om, att virus kan orsaka någon viss typ av tjock- eller ändtarmscancer? 2. Om man upptäckt en ändtarmstumör som bildats ur en polyp som inte är mer än 6-7 mm, brukar man då låta patienten få permanent stomi? Vad är de senaste cellgifterna för den typ av cancer det kan vara fråga om i ett sådant här fall? Vad har de för fördelar jämfört med tidigare cellgifter?

Per Hellström svarar:

Inga kända virus för tjocktarmscancer. Det etablerade läkemedlet för tjocktarmscancer är 5-fuorouracil. Inget nytt har givit mer.

Ibs/inflammerad tarm - tarmcancer?

Gäst22295 frågar:

Hej! Jag har Ibs och inflammerad tarm och undrar om det kan utveckla sig till tarmcancer?

Per Hellström svarar:

Inte IBS, men inflammerad tarm om det är ulcerös colit. Du måste ha haft sjukdomen mer än 10 år för att vara i riskzonen.

KRONISK INFLAMMATION OCH MKT UPPBLÅST EFTER MATINTAG

Gäst62137 frågar: HEJ
Kvinna 69 med hypotyreos och blodsj T-LGL (penier betr antal LKP TPK och främst Neutrofila samt PS/LD på gränsen t f högt) Värden ovan nu något bättre än tidigare. Något sänkt immunförsvar därav. Min enda medicin är Levaxin. Om värdena sjunker i övr är det Metrotrexat s gäller enl hemat.

Magproblem sedan flera år tillb, Nu tilltagit. Tre gastroskopier. Biopsi f celiaki - negataivt. sept 2015.
Däremot fanns på dietists info från gastroenheten på sjukhuset jan -16- att jag har "kronisk inflammation"-trol i duodenum, där man tidigare sett "blödningar här och där" bl a år 2009.
Själv erhöll jag besked fr ssk i brev nyligern att "allt var ok m gastron "sept 2015 ????
2010 beskedet vid gastro "något förtunnad magslemhinna" Nästa gastro "allt ok" - hur går det ihop?

Vaknar på morgonen och allt känns bra. Dricker te m smörgås och senare havreg gröt. På fm startar ofta det magonda
under hö revbensbåge bl a samt nedåt och rakt över fr vä till hö i höjd m äggst. Gallan o underlivet us= u a.
Svullnar upp under bysten ned t midjan och upplever mig ha en inre korsett som drar åt under skinnet. Trots detta dövar matintaget smärtorna varför jag är ofta något bättre på em,.

Magen trög och intar nu linfrön 2 ggr/dag- men ännu i startskedet verkar det ge gott resultat m toabesök.
Brukar inta Omeprazol en tid vid starkt besvär. Kan dock inte hålla på med detta ideligen. Det hjälper f smärtan under revbensbågen men inte svullnaden. Symtomen återkommer efter någon vecka.

Vi äter husmanskost och mestadels sallader (sedan flera år o helt ok f magen) kvällstid. Dricker vatten till. Kaffe o alkohol finns i stort sett inte i min kost. Någon gång 1/2 kkp kaffe m mjölk. Är normalviktig och promenerar dagl i skogen 1 tim
m hunden.
Tacksam f råd hur gå vidare. Koloskopi? (F ca 15 år sedan avlägsnades "något" i colon vid en sådan us. Vid ny koloskopi
2008 u a.
CT tunntarmen? Ultraljud intre organ? Förstorad mjälte i sb m blodsj?

Ibl vid promenad får jag konstiga symtom.
Efter ca 1 tim blir jag skakis, kallsvett och måste stötta mig på min man t bilen. Jag brukar stavgå lite fortare än min make m hunden - men inget man ska bli så slut av.Det har hänt vid ett flertal tillfällen och ingen har lyckats lokalisera varifrån det härrör. Har kollat blods och har ej i nuläget diabetes eller blodsockerfall vid tillfället (far hade typ 2). Hjärtat kollat u.a.
Min egen upplevelse att de här "anfallen" härrör från tarmarna el magen på något vis.
Jag lägger mig att vila en stund vid hemkomst samt inta något att äta så blir jag bättre efter en stund.
Jag bantar aldrig och vi äter ofta innan vi går ut, då jag är rädd att tappa kraft om detta inträffar igen.

Jag skulle vara oerhört tacksam för tips om vad det kan vara som bör undersökas och hur gå vidare.
Vänligen Elise

Per Hellström svarar: Slemhinnan säkert invaderad av helicobacter som givit tunn slemhinna. Inte mycket att göra åt det nu. Du har många oklara och okaraktäristiska symtom. Är du orolig måste det tas direkt av läkare på vårdcentral i första omgång.

Ärfligt

Gäst69427 frågar:

Hej. Min morfar gick bort i cancer i lever. Min mamma fick cancer i bukspottkörteln. Hur stor risk är det för mig att få det? Är det ärftligt? Tack på förhand!

Per Hellström svarar: Inte vad man vet annat än att du bör vara observant eftersom man alltid i viss mån ärver sjukdomar.

Är tjocktarmscancer ärftlig?

Gäst83785 frågar:

Min mamma fick tumör i tjocktarmen och hade mikrostaser i lymfkörtlar. Hon opererades och fick cellgifter. Hon var symtomfri i 12 år, men sedan kom en ny tumör i tjocktarmen (och pga den, obehandlad, avled hon). Finns det ökad risk för mig att få tjocktarmscancer?

Per Hellström svarar:

Ja, hon har den benägenheten verkar det. Bör ha coloskopiundersökning varje år.

Mag smärtor ,magsår blåsor i tarmar

Gäst32284 frågar:

I många år har jag har smärtor i magen . Jag har gjort gastroskopi flera gånger oxh har magsår. Jag använder ,opramenzol .Läkaren säger inte farligt ,gjorde koloskopi luft i tarm kanalerna. Inte farligt säger läkare. Har öppning i magsäckens mun, inte farligt säger läkare. Jag uppsvulen i magenn med gaser, Vad kan detya vara för sjukdom M vh

Per Hellström svarar:

Har du magsår så ska du kontrolleras för helicobacter-bakterier som ger sår. Viktigt att bli av med. Kan ställa till det med symtom från olika delar av magen.

Alkohol och tarmcancer

Gäst70244 frågar:

Min man har haft ändtarmscancer och är opererad och fått stomi, en permanent sådan. Han fick reda på detta genom den allmänna screeningen som görs bl.a i Stockholm, vid 60 års ålder, inga specifika symtom innan. Är detta vanligt att symtom uteblir? Och vilket samband är det med ändtarmscancer och alkohol förbrukning? Ingen läkare frågade om alkohol, kost eller något annat som kan påverka tarm cancer risk, bör man fråga eller undviker man det som läkare? Hälsningar Lena

Per Hellström svarar:

Inga sådana samband vad vi vet idag. Ändtarmcancer utan symtom. Nej inte ssk vanligt. Nog brukar det finnas blod i avföringen, men det kan vara svårt att se.

Symtom och diagnos

Gäst34398 frågar: Är första symtomet alltid blod i avföringen? Ofta tror man ju att det är hemorrojder.
Vad är det som tyder på att det kan vara cancer, innan man gör koloskopi?
När behandlingen är över, hur kan de se att inte cancern kommit tillbaka, kanske i någon annan kroppsdel?

Per Hellström svarar: Inget. Coloskopi är alltid rätt undersökning vid blod.

tryck i ihopsydd bak

Gäst83412 frågar: upptäckte ändtarmstumör 2000.strålas 25 gånger.sedan ileostomi gick ej lägga ner stomin.För 6 år sedan fick jag kolonstomi baken ihopsydd,men jag har sådant tryck där bak,gnolar o molar.Det har gjorts röntgen magnetröntgen ,smärtkliniken,gyn inget syns.Doktorn säger att det här får du leva med.Jag tycker att något mera borde göras,orkar ej med detta tryck molande.

Per Hellström svarar: Jag har hört detta själv från patienter som blivit opererade där. Besvärligt. Det man kan addera är en FDG-PET undersökning för att se om det finns ett ökat blodflöde i området som tecken på inflammation.

Cancer?

Gäst57997 frågar:

Har kronisk Bukspottkörtel inflammation. Ct taget flera gånger. Har cysta på bukspottkörteln som funnits där en längre tid. Resten av bukspottkörteln förefaller vara förkalkad. Har smärta i bukområdet mest hela tiden. Ibland mycket ibland mindre. Omväxlande diarré och hård avföring. Diabetes typ 1 sedan många år. Senaste två åren mått mycket sämre illamående svettningar viktnedgång. Svårinställd glukos värde. Därefter viktuppgång infektioskänslig och allmän sjukdomskänsla mest hela tiden. Insulinbehandlad diabetes. Vårt ska jag vända mig för att få hjälp. Kan jag ha cancer eller annat fel i bukspottkörteln.

Per Hellström svarar:

Nej, det låter mest som en dåligt inställd diabetes med svettningar och svängande blodsocker. Avföringen kan man nog få stil på med tillägg av Creon som ersättning för pankreasenzymer.

Crohns sjukdom/cancer

Gäst11171 frågar: Jag har Crohns men har ännu så länge inte särskilt mycket besvär av den. Frågan är om magcancer är frekvent hos crohnspatienter och om magcancer upptäcks i samband med koloskopi. Jag har även skickat in fekalprover som inte visade några tecken på tarmcancer men hur säkra är dessa prover? Tacksam för att få ett svar på detta.

Per Hellström svarar: Coloncancer kan vara vanligare vid crohns sjukdom om sjukdomen är intensiv och utbredd. Oklart dock hur mycket vanligare. Brukar följas med coloskopier. Fecesprover är det vi har förutom direkt coloskopi för att fånga sjukdomen.

knip

Gäst93060 frågar:

Har kolonstomi sedan 6 år op 2010 är 69 år.När jag ätit tex korv stroganof med potatis ej så mycket på kvällen.Så kan det börja småknipa rörelse i tarmen blir som en bulle vid sidan mot naveln.Kommer störtfort avföring löst håller på i 5 min.Sedan lungt nästan som magsjuka,har också före fingertjock bajs,sedan som spagetti tjockleks bajs.Undrar om jag ska kolla mig.

Per Hellström svarar:

Detta är vanligt och beror på att tarmen med sekretion av galla stimuleras efter födointag. Behövs inte mycket för att sätta fart. Inget oroväckande.

Publicerad den: 15 februari 2016