Senaste nytt 


    Warning: mysql_fetch_object(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in /www/netdoktor.se/templates/general.php on line 1170

Frågor och svar om förstoppning 2014

Många drabbas av det – men oftast finns ingen anledning till oro. Förstoppning är ett av de vanligaste magproblemen men Mikael Lördal, läkare i gastroenterologi, kan nästan alltid ge lugnande besked till sina patienter.

– Det är inte farligt att ha förstoppning, även om det kan vara våldsamt obehagligt. Många tycker att det gör ont och att magen känns uppblåst. Men det är bra att veta att det mycket sällan ligger en sjukdom bakom förstoppningen.

Om en patient har besvär med förstoppning brukar Mikael Lördal först av allt höra om personen ifråga äter någon medicin. Vissa läkemedel har som bieffekt att man blir hård i magen, och då kan man försöka ändra eller till och med avbryta läkemedelsbehandlingen.

– Annars råder jag först och främst patienten att se över sin kost. Man behöver ofta äta mat som innehåller mer fibrer. Det kan handla om till exempel fullkornsprodukter av olika slag. Fördelen med att äta mer fullkorn är att sådan mat är mindre gasbildande än en del annan fiberrik kost, som olika sorters kål, bönor och andra baljväxter.

Klicka här för att läsa hela intervjun med Mikael Lördal.

Den 25 november 2014 svarade Mikael Lördal på läsarfrågor om förstoppning. Läs alla frågor och svar här nedan. 

Chattens besvarade frågor

Mjölkprodukter och förstoppning

Gäst60395 frågar:

Vad är det i mjölkprodukter som ger förstoppning? Hur sker det - vad är mekanismen?

Mikael Lördal svarar:

Det finns inget vetenskapligt underlag för att mjöllkprodukter i sig orsakar förstoppning, om det inte är så att man konsumerar så enorma mängder att blodets kalkvärde stiger.

Min dotter 24 år har förstoppning jämt

Gäst91451 frågar: Min dotter på 24 år har haft förstoppning sedan hon var liten. Hon fick börja med olika medel på grund av långvarig förstoppning när hon var 13 år, och hon klarar sig inte utan apotekets receptfria medel. Ibland hjälper inte de heller utan hon blir sjuk och måste proppa i sig hur mycket som helst för att magen ska komma igång. Hon har varit hos läkaren många gånger, men någon riktig utredning får hon aldrig. Hon har provat allt: att ta bort mjölk, lägga om kosten, dricka mycket, gymma mycket - men inget hjälper. Vad mer kan man göra?

Mikael Lördal svarar: Jag tycker att man ska göra en grundlig plan för behandlingen. Börja med fiberrik kost, komplettera med bulkmedel/osmotiska medel om det inte hjälper. Som nästa steg, lägg till tarmretande preparat. Om inte detta hjälper finns det sedan cirka två år tillbaka nya receptbelagda läkemedel. Mitt råd är hon beställer tid hos din husläkare och gör en systematisk behandling enligt ovan.

Bulkmedel dagligen mot förstoppning?

Gäst99244 frågar:

Hej! Jag har i flera år haft hård avföring. När jag intar medel mot detta så blir det normalt, men när jag slutar med det så är det hårt. Äter mycket frukt och grönsaker. Motionerar normalt. Är nu rädd för vad det kan leda till. Ska jag inta bulkmedel varje dag eller finns det något annat knep? Mvh Britt-Marie 69 år

Mikael Lördal svarar:

Om du blir hjälpt av bulkmedel tycker jag att du ska använda dem regelbundet. Det finns absolut inget hinder mot att använda bulkmedel varje dag, inte heller flera gånger varje dag. Prova dig fram till vad som fungerar bäst för dig.

Ofta förstoppad!

Gäst90439 frågar: Jag gjorde en gastric bypass-operation för runt fyra år sedan. Sedan dess har jag ofta problem med förstoppning, trots att jag sköter mina måltider och äter näringsrik mat och rekommenderade vitaminer.
Förutom att jag ofta är förstoppad har jag ofta problem med magknip, svullen mage och gaser - ibland så mycket att jag knappt vågar gå ut.
Jag gick ner fyrtio kilo i vikt, men idag ångrar jag operationen efter alla problem med magen. Finns det något jag kan göra?

Mikael Lördal svarar: Dina bekymmer med magknip, svullen mage och gaser tillsammans med förstoppning antyder att det kan röra sig om en störning av mag-tarmkanalens motorik (rörelseförmåga). Vi har fortfarande dålig kunskap om vilka konsekvenser gastric bypassoperationer för med sig. Diskutera detta med den läkare som utförde operationen.

Förstoppning trots Movicol

Gäst52660 frågar:

Kan man få förstoppning trots att man dricker minst 2 påsar Movicol per dag?

Mikael Lördal svarar:

Om 2 påsar Movicol per dag inte räcker till för att lindra dina förstoppningsbesvär, prova att ta fler doser.

Förstoppningsdiarré

Gäst53462 frågar:

Hej! Jag är kvinna, 39 år och har två små barn. Efter andra barnet började jag få magproblem i form av diarré ungefär en gång i månaden. Jag har tidigare fått bajsa en gång om dagen efter frukost. Och det gör jag fortfarande mestadels men ibland kommer dagar då jag inte får bajsa alls eller väldigt lite. Och så har jag diarré cirka en gång i månaden. Hittar ingen förklaring till det själv och har gjort ultraljud på övre buk, avföringsprover, blodprover och gastroskopi utan att något hittats som förklarar diarrén. Diarrén kommer på eftermiddagen eller kvällen och jag har fått bajsa normalt på morgonen. Jag får gå 1-3 gånger med rinnande diarré som luktar riktigt illa. Morgonen efter bajsar jag oftast antingen normalt eller också är jag hård i magen och får ur mig något som påminner om två tjockare kulor. Har själv haft fundering på förstoppningsdiarré men hittar dåligt med fakta om symtom på det. Kan det vara det jag lider av? Vilka symtom finns?

Mikael Lördal svarar:

Det finns inget generellt och enkelt svar på dina frågor. Det behövs mer detaljerad information. Beställ tid hos husläkaren för att få hjälp.

Har provat allt mot förstoppning

Gäst79899 frågar:

Min dotter har haft problem i magen i flera år. Hon har provat olika mediciner mot förstoppning problem men de hjälper inte. Hon mår pyskiskt dåligt av att inte kunna gå på toa som vanligt. Nu går hon går på toa en gång i veckan eller till och med var tionde dag. Hon äter fiberrik mat, grönsaker, mörkt bröd, fikon, et cetera. Hon är 29 år gammal och mår jättedåligt på grund av detta. Vad kan vi göra?

Mikael Lördal svarar:

Jag tycker att man ska göra ett systematiskt behandlingsförsök. Det verkar som om konsumtionen av fiberrika livsmedel är OK, därefter lägga till bulkmedel eller osmotiskt aktiva preparat, och om det inte hjälper använda tarmretande preparat någon eller några dagar i veckan för att försöka åstadkomma tarmtömning. Om inte heller det hjälper, beställ tid hos husläkare för att diskutera behandling med något av de nya receptbelagda läkemedel som kommit.

Lavemang genom att dricka varmt vatten

Gäst10546 frågar:

Vissa verkar anse att lavemang är verkningslöst men sitter det inte gammal hård avföring i tjocktarmens fickor som behöver rensas ut genom lavemang eller genom att dricka ett par muggar varmt vatten varje morgon? Har jag rätt i att vätska luckrar upp avföringen?

Mikael Lördal svarar:

Du ställer flera frågor. Att dricka något direkt på morgonen får ofta tarmrörelserna att starta och det kan resultera i tarmtömning. Om man har tarmfickor är det en god idé att hålla avföringen mjuk och smidig. Överdrivet drickande har mycket liten betydelse för avföringens konsistens. Om man dricker mycket blir förvisso toalettbesöken fler, för att kissa.

Vad styr vätskeupptaget i tarmen?

Gäst74305 frågar:

Vi antar att hastigheten på tarminnehållet liksom tarminnehållets innehåll är konstant. Hur sker mekanismen i tarmväggen för att bestämma hur mycket vatten som tas upp?

Mikael Lördal svarar:

Oavsett vilka antaganden man gör kan man räkna med att cirka 98% av den vätskevolym som hanteras av mag-tarmkanalen tas upp, den största delen redan i tunntarmen och den mindre delen i tjocktarmen.

Biverkningar av långvarig användning av Movicol?

Gäst74305 frågar:

Kan man få biverkningar av att äta Movicol i flera år?

Mikael Lördal svarar:

Inte såvitt man vet.

Kroniska fissurer på grund av förstoppning

Gäst61825 frågar:

Jag har haft fissurer i ändtarmen länge. Jag har fått olika salvor efter rektoskopi-undersökningar, men de tar inte bort fissuren. Jag är hård i magen och så fort jag behöver krysta lite mer än vanligt vid tarmtömningen så är det kört igen. Det som hjälper mig är Xyloproct-stolpillren, som jag alltid måste ha i närheten. De behövs efter nästan varje tarmtömning. Väntar jag för länge med att använda dem, blir fissuren bara mer inflammerad och tar längre tid att lugna ner igen. Jag äter fiberrik mat och dricker mycket vatten, men jag blir ändå hård i magen. Jag tänker på att röra på mig också. Jag använder fiberkuber och fibertabletter (receptfritt från Apoteket), men undrar om det finns nåt annat man kan köpa i stället, för att hålla magen i gång? Doktorn föreslog en utvidgande stav för att göra tarmen och slutmuskeln mer öppen, för att undvika att fissuren spricker vid tarmtömning. Det har jag prövat med tidigare för många år sedan, men det fick jag inte alls att fungera och det vill jag inte testa igen. Finns det inget annat att köpa för att få avföringen mjukare och därmed undvika sprickning av fissuren? Jag är 55 år och har haft problemen under snart 20 år. Jag har även gjort koloskopi-undersökningar, där man endast såg fissuren i ändtarmen, ingenting annat högre upp i tarmen. Jag äter inga andra mediciner förutom Pulmicort och nässpray för luftvägsproblem. Tacksam för svar!

Mikael Lördal svarar:

Vid besvär med analfissur är det först och främst viktigt att undvika hård avföring/förstoppning. Om de metoder du använder idag inte räcker till för detta, diskutera med din husläkare om andra alternativ. Vid behandling av analfissur finns det idag andra metoder än stolpiller och att vidga med stav. Be din husläkare om en remiss till läkare som är specialist på dessa sjukdomar, en proktolog.

Mjölksyrabakterier som komplement till fullkorn?

Gäst90354 frågar:

Vad är din åsikt angående mjölksyretabletter (hälsokost) som komplement till fullkornsprodukter? Tack för att du ägnar dig åt detta för individen ibland så problematiska område.

Mikael Lördal svarar:

Det finns undersökningar som visar att mjölksyrabakterier kan underlätta förstoppningsbesvär. Bakterierna kan tillföras antingen som tabletter eller tillsatta i till exempel mejeriprodukter.

IBS och förstoppning

Gäst24305 frågar:

Jag har IBS med förstoppning och äter medicinen Moxalole sedan lite mer än ett år tillbaka. Jag har haft mycket problem med smärtor i magen och gjort massvis av undersökningar som inte visat något. Smärtan berodde på förstoppningen fick jag höra. Nu har jag inte varit förstoppad på ett år men smärtan som sitter under naveln är fortfarande kvar, Vad kan detta bero på? Jag får inte längre någon hjälp på vårdcentralen eftersom jag är "färdigutredd" och fått min medicin som "fungerar". Undrar också om calprotectin-värdet: Kan det vara kraftigt förhöjt när man har IBS? Behöver inte läkarna göra något åt det? Blir lite orolig när en del läkare bara viftar bort det (de förklarar att ulcerös kolit måste man ha diarré för, vilket jag i och för sig också har ibland) medan andra läkare reagerar jättemycket på detta värde men så tar det stopp när de försöker skriva remiss.

Mikael Lördal svarar:

Hur är din avföring nu när du inte längre är förstoppad? Vid ulcerös colit har man inte bara diarré utan också blod i avföringen. Svårt att ge generellt svar när det gäller calprotectin - hur högt är värdet? Vad är "färdigutredd"? Har du till exempel gjort koloskopiundersökning?

Förstoppning och tarmfickor

Gäst40130 frågar:

Hej! Jag har ganska stora besvär med tarmfickor och har ofta förstoppning. Jag dricker pulver varje dag och måste laxera då och då. Detta är så jobbigt och jag undrar vad man kan göra mer än det jag redan gör? Jag blir riktigt dålig när det blir stopp och är livrädd när magen inte sköter sig.

Mikael Lördal svarar:

Som ett första steg, se om du kan öka konsumtionen av fiberrika livsmedel. Om du redan äter rejält av dessa, öka doseringen av det pulver du använder, om du inte redan tar maximal dos. I så fall diskutera med din husläkare.

Vill byta från Movicol

Gäst76056 frågar:

Jag använder Movicol (1,5 påse/dygn) sedan flera år och skulle vilja byta. Kan du ge förslag om annan medicin och hur man byter - kan man sluta med den ena och börja med den andra eller ska man byta stegvis? Vilken dos av den andra medicinen blir lämplig?

Mikael Lördal svarar:

För att kunna ge ett bra svar behöver jag veta orsaken till att du vill byta.

Fikon och phylliumfrön mot trög mage

Gäst13653 frågar:

Hur stor dos av fikon och phylliumfrön rekommenderas per dag vid trög mage?

Mikael Lördal svarar:

Dosen får rekommenderas beroende på resultatet och av "biverkningar" som till exempel magknip och gaser. Ta så mycket som du behöver för att kunna tömma tarmen, förutsatt att det inte handlar om orimliga mängder. Ett riktmärke kan vara upp till tio fikon och upp till 3-4 matskedar phylliumfrön, de sistnämnda bör du ta i samband med måltid.

Fröskal mot förstoppning

Gäst35401 frågar:

Hej! Vissa förstoppningsmediciner består av ispaghulafröskal och andra av stearkuliagummi. Kan man köpa ispaghulafröskal i lösvikt och äta dem, med samma resultat? Är den medicinskt använda produkten specialbehandlad? Hur är det med renheten i isphagula man köper i livsmedelsbutik - de fraktas från "fjärran land". Kan man köpa stearkuliagummi i lösvikt? Jag vill inte äta sötningsmedel och smakämnen i onödan, därav frågan.

Mikael Lördal svarar:

Jag är inte insatt i detalj vad som går och inte går att köpa i lösvikt, inte heller i olika produkters effekt och renhet. Föreslår att du går till en hälsokostbutik och frågar.

Hemorrojder av förstoppning

Gäst77582 frågar:

Hej! Jag är 21 år och lider av förstoppning. Jag är oftast förstoppad tills det orsakade hemorrojder. Vad ska jag göra och vilken typ av kost ska jag äta?

Mikael Lördal svarar:

Om du har haft besvär i många år och inte mår dåligt på något annat vis är det mitt förslag att du börjar med att öka konsumtionen av fiberrika livsmedel. Exempelvis fullkornsprodukter av olika slag, kål, bönor, linser och baljväxter. Om inte detta hjälper tillräckligt bra, kan du köpa bulkmedel receptfritt på apoteket, börja med en dos till någon av måltiderna. Om inte det hjälper öka till max tre doser, en till varje måltid. Om bulkmedel fungerar dåligt eller ger biverkningar kan såkallade osmotiska preparat vara en god hjälp. Om inte detta hjälper tycker jag att du ska beställa tid hos husläkaren.

Publicerad den: 17 november 2014