Frågor och svar om stomi

Vad innebär en stomioperation och vilka olika typer av stomier finns det? Vilka sjukdomar kan leda till stomi och vad får man för hjälp efter en stomioperation? Är du stomiopererad och undrar hur det kommer att funka om du är på resande fot?

Onsdagen den 27 april besvarade stomiterapeuten Anne-Marie Hallén medlemmar och besökares frågor om stomi. Läs samtliga frågor och svar här nedan. 

Läs även:

”Det är en operation som ingen egentligen vill behöva genomgå.” Camilla Franzén Nordström är en av runt 20 000 stomiopererade svenskar - men hon har aldrig ångrat sin stomioperation.

Varje år görs 3 000 stomioperationer. Allra vanligast är att man får en tarmstomi, ofta efter att patienten fått en tumör i ändtarmen.

Chattens besvarade frågor

ont i ihopsydd bak

Gäst50640 frågar: Har kolonstomi sedan 7 år .Då syddes analen igen,jag har sådant tryck molande värk hela tiden.Jag gjorde magnetröntgen över mage o neråt inget ovanligt syntes.Gynekolog såg inget konstigt,smärtläkaren inget konstigt men fick saroten skulle öka dosen men det hjälper ej.Läkaren sa att det där få du leva med,men jag mår ej bra av detta så har du något bra förslag så är jag tacksam.Har haft detta i 2 år börja lite grann,men nu det värsta värsta jag har hög smärttröskel men nu är det inget kul.

Anne-Marie Hallén svarar: Hej!
Det är egentligen en fråga för din läkare och du skriver att du gjort kontroller, det är bra. Det som jag tänker på är om någon har undersökt så att du inte fått ett sk. perianalt bråck. Dvs. att en del av tarmen ligger och trycker ner i det tomma utrymmet som blir när ändtarmen är borta.
mvh
Anne-Marie Hallén

Fråga kring kombinerad stomi

Gäst18702 frågar: Hej.
Har hört att det ska finnas en stomi där både urinledare o tarm kopplas samman? Stämmer det? Hur fungerar det rent praktiskt? Hur vanligt är det? Finns det fler riskmoment än vid vanlig tarmstomi? Görs op på alla sjukhus eller bara på spec.sjukhus? Om ja, vilka i södra regionen?
Jag ska op bort livmodern å har problem med urinblåsan, flertal njurbäckeninfl. samt även många tarminf. Det har pratats kring stomi. Är kombinerad stomi en lösning för mig? Många frågor som jag blir glad att få svar på. Tack på förhand

Anne-Marie Hallén svarar: Hej!
Man kan konstruera en blåsa av tarmen men vad jag vet så opereras ingen gemensam stomi där både urin och avföring töms genom samma öppning.
Det bästa är att du får en ny genomgång av din läkare.
mvh
Anne-Marie Hallén

stomi

Gäst60213 frågar: När man har kolonstomi så kommer ej avföringen ner i påsen,utan stannar som en klutt.Men när det är lösare då kommer det ner i påsen.Är det vanligt att vid fast avföring att det blir en klutt,ibland kan man ta denna klutt o återanvända påsen.

Anne-Marie Hallén svarar: Hej!
Visst blir det så som du säger ibland. Och det beror på konsistensen. En fast torr avföring fastnar mer upptill.
Du kan försöka med hjälp av kost få en lösare avföring eller ngt som gör konsistensen smidigare. Din stomiterapeut kan också skriva ut ett hjälpmedel som gör att avföringen "glider" ner i påsen.
Rekommenderar verkligen inte återanvändning av påsen. Tänk också på att filtret kan bli tätt lättare om avföringen fastnar upptill.
mvh
Anne-Marie Hallén

Sesam och chiafrö?

Gäst47932 frågar: Hej min mamma är stomi opererad och åt chiafrön men det blev mycket jobbigt med mycket avföring. Är det så att man inte kan äta sånt? Samma sak med sesamfrön. Hon tror inte på mig utan tror det var något annat. Ska man vara försiktig med sådant? Tacksam för svar så jag vet lite säkrare och kan berätta för henne. Mvh Ewy

Anne-Marie Hallén svarar: Hej!
Visst kan hon äta det men kanske i måttliga mängder.
Det har också en betydelse av vilken typ av stomi hon har, om det är en tunntarmsstomi eller tjocktarmsstomi, hur tömningen blir.
mvh
Anne-Marie Hallén

Vad är nästa steg i medecin väg o när är det läge att diskutera stomi?

Gäst88876 frågar: Har en pojke på snart 6 år, han fick sin diagnos ulcerös kolit när han var 3 1/2 år.
Han får nu tre mediciner salazopyri,asatioprin och remicade intravenöst behandlingens verkan börjar att avta och han blir sämre.
Så min fråga är vad är nästa steg i medicinsk väg och när är det läge att diskutera stomi?
Mvh Josefin

Anne-Marie Hallén svarar: Hej!
Tyvärr har jag ingen erfarenhet av barnsjukvård men sjukdomen påverkar ju personens livskvalitet på samma sätt oavsett ålder.
Ibland ger man kortison men det är inget som ges under en längre tid.
Tycker att om din sons dagliga liv påverkas av mycket diarrér, smärta, trötthet så kanske ni kan fråga om ni kan få träffa en barnkirurg och stomiterapeut för ett samtal utifrån deras erfarenhet.
lycka till,
mvh
Anne-Marie Hallén

Förstoppning vid stomi

Gäst50578 frågar: Min man är opererad för rektalcancer 2014, har en tjocktarms stomi, allt fungerade bra i mer än 1 år, sedan började han bli förstoppad med illamående och kräkningar som varade tills stoppet släppte, han äter nu vi-siblin dagligen och Laxido pulver vid behov, mer grönsaker, frukt, vatten och motionerar dagligen.
Han har aldrig haft problem med detta tidigare.
Nu undrar jag om det är vanligt med förstoppning vid kolostomi?
Och om det finns något ytterligare att göra i förebyggande syfte?

Anne-Marie Hallén svarar: Hej!
Har man en tjocktarmsstomi kan man bli både förstoppad och få magsjuka, precis som alla andra.
Kost och motion påverkar detta och det är viktigt med regelbundna måltider och äta allt. Tänk på kostcirkeln.
Visiblin eller liknande är också bra att ta dagligen.
Fortsätt så som du beskriver, om besvär igen bör ni kontakta läkaren.
mvh
Anne-Marie Hallén

Kocks

Lill51 frågar: Min kocks blåsa är ny, opererades 15 mars i år i Gbg. Jag är 65 år och har haft ulcerös kolit i minst 15-20 år och inte svarat på någon behandling. Att hantera katetern vid tömning är som du förstår lite ovant, och tyvärr har Stomisköterskorna inte kunskap och rutin på detta område (dom är mycket snälla och gulliga för övrigt).
Ca 10-15 min efter varje tömning får jag väldigt ont och blir matt vad kan det bero på?
Vilka mineraler och vitaminer kan man få brist på när man saknar tjocktarm ?
Har du några bra tips till mig hur jag ska sköta min Kocks på bästa sätt och snabbt lära mig att leva med det samt våga mig ut bland folk? Tacksam för svar.

Anne-Marie Hallén svarar: Hej!
Om du är opererad förra månaden så är du ju nyopererad.
Förmodligen har du nyligen börjat att tömma reservoaren själv.
Det som är viktigt nu är att du återhämtar dig och att allt får läka i kroppen. Det kan ta flera månader innan du känner att detta blir en rutin.
Ta del av sociala kontakter i din takt, känn efter vad du orkar just nu.

Vet inte säkert varför du blir matt efter att du tömt, du kanske känner dig " spänd" för att det är ngt nytt och vid tömningstillfället kanske det blir en anspänning.
Äter och dricker du regelbundet enligt de råd du fått av din stomiterapeut så behövs inga extra vitaminer eller mineraler.
Ring gärna din stomiterapeut och diskutera detta om du känner dig osäker. Hoppas att du fått ett återbesök också.
mvh
Anne-Marie Hallén

Ska avföring komma via ändtarmen trots att tunntarmen är utlagd i stomi??

Polaris12 frågar: Efter diagnos cancer i ändtarmen Okt.2015 blev jag opererad i Nov.2015 varvid nästan hela ändtarmen togs bort. Tunntarmen lades ut i stomi. Blev mycket dålig efter operationen med hög feber och fick tillbringa ca 20dygn på kirurg avd.efter operation. Har varit på fyra olika röntgen efter operation. Kirurgläkarna trodde att något läckage fanns, men det har inte hittats. Har haft mycket blött sekret via ändtarmen efter operationen men nu ca fem månader operation kommer fast avföring som flyter i toastolen i storlek som kattskitar. Mycket jobbigt att ha tömning av stomipåsen 8-10 gånger per dag och 1-2 gånger på natten. Plus trängningar i ändtarmen Ska det vara så här eller är någonting fel?? Har begärt att få stomin nerlagd igen.
Mvh Rainer

Anne-Marie Hallén svarar: Hej!
För att minska på antal tömningar av din påse kan det vara bra att be din läkare om recept på Dimor, det gör att konsistensen blir ngt fastare och antalet tömningar kan minska ngt.
Angående din fråga om trängningar från ändtarmen så är det vanligt.
Du har dina nerver kvar som styr tömningsreflexen och de kan "gå igång", du känner behov av att krysta. Helt normalt.
Tarmen bildar också naturligt ett slem/sekret och den produktionen kvarstår även under tiden du har en stomi. Slemmet töms ut genom att du kan krysta ut det. Det kan se ut och lukta som avföring men är slem/sekret.
mvh
Anne-Marie Hallén

Kocks blåsa

Lill51 frågar: Vågar man resa utomlands med en kocks blåsa? Om man får problem, typ stopp eller att nippelventilen åker snett, hur lång tid har man på sig att komma till någon som kan hjälpa till med det?

Anne-Marie Hallén svarar: Hej!
Du kan resa utomlands.
Om du får problem att tömma blåsan så du inte kan hantera det själv är det bra att inte äta ngt för då blir det ju mer avföring.
Börjar du kräkas bör du uppsöka sjukhus.
Ta med ditt ID kort, har du inget så kontakta din stomiterapeut. Det är en engelsk text som förklarar att du har en reservoar.
Fråga din stomiterapeut om råd om du känner dig osäker!
mvh
Anne-Marie Hallén

så olika operationer

Gäst82344 frågar: Upptäcktes ändtarmstumör år 2000. Strålades 25 gånger, operation komplikationer fick då ileostomi. År 2010 operation fick kolonstomi,ej komplikationer, varför så lindrigt 2 gången, varför så jobbigt första gången.

Anne-Marie Hallén svarar: Hej!
Det är en fråga som du måste ta med din kirurg.
Men hur man mår efter en operation är aldrig samma upplevelse.
mvh
Anne-Marie Hallén

Livmoderframfall

Gäst27167 frågar: Hej, hur vanligt är det att man får livmoderframfall och/eller problem med sexlivet efter att man tagit bort ändtarmen och kan man operera det i så fall? Hörs och luktar gaser från stomin?

Anne-Marie Hallén svarar: Hej!
Livmoderframfall är inte direkt vanligt.
Ditt samliv kan upplevas annorlunda. Det beror på att livmodern kan ändra läge efter att ändtarmen tagits bort. Det gör att slidan får en annan riktning. Vet man om detta är det bra och det viktigaste är att prova sig fram med olika ställningar om du upplever smärta under penetreringen. Berätta detta också för din partner.
Har du en stomi kan du inte knipa vilket innebär att gas och avföring töms okontrollerat i påsen. Ljudet kan vi inte göra ngt åt mer än att du kan planera när du vill äta gasbildande kost, ex ärtsoppa, kål. Ät det när du inte känner dig obekväm med din omgivning ifall det låter.
Lukten känns inte eftersom alla företag har ett filter på påsen som släpper ut luften med inte lukten. Be din stomiterapeut förklara hur det fungerar.
mvh
Anne-Marie Hallén

Publicerad den: 21 april 2016