Förstoppad? Fiberrik mat och motion motverkar trög mage

Så här får du fart på din tröga mage

Ofta förstoppad? Du är inte ensam. Förstoppning är nämligen ett av våra vanligaste magproblem och oftast finns det ingen anledning till oro då tillståndet inte är farligt på något sätt.

– Många patienter tycker att förstoppning är obehagligt, att magen känns uppblåst och många berättar att de känner sig ”sänkta” när de inte kan tömma tarmen, Förstoppning är ett vanligt och vardagligt problem som sänker livskvalitén för många, berättar Mikael Lördal, överläkare på gastroenterologi vid Karolinska universitetssjukhuset.

Förstoppning kan upplevas på olika sätt av olika personer. Förstoppning karakteriseras av hård avföring som är svår att få ut, långa uppehåll mellan varje tarmtömning, uppsvälld mage och känslan av att man fortfarande måste gå på toaletten trots att man just tömt tarmen.

Fiberrik mat och motion motverkar trög mage

Trög mage och förstoppning beror till stor del på vad man äter och hur man lever.  Fiberfattig och fet mat tar längre tid för tarmarna att bryta sönder medan fiberrik mat passerar fortare. Motion och rikligt med vätska underlättar för tarmen.

7 sätt att få igång magen

 • Ät mer fiberrik kost: Öka ditt fiberintag genom att äta mer frukt och grönt och byta ut vetefrallan mot fullkornsbröd.
 • Rikligt vätskeintag: Mycket vätska gör tarminnehållet mjukare och det färdas då lättare genom tarmen. Försök få i dig 1,5 liter vätska varje dag. Varmt vatten, te eller kaffe kan stimulera reflex till avföring.
 • Motinera! Rör på dig ofta, det underlättar tarmarna funktion.
 • Laxerande mat: Ät katrinplommon och torkad frukt som kan ha en milt laxerande verkan på tarmen. Det finns även katrinplommonssaft att köpa om man föredrar det.
 • Vänta inte med att gå på toaletten! Vänj din mage vid rutiner, till exempel ett toalettbesök efter frukost eller lunch. När tömningsreflexen är där är det viktigt att inte vänta med att gå på toaletten. Ta dig tiden att gå på toa!
 • Koppla av: Stress och oro kan orsaka förstoppning. Därför är det viktigt att ta sig tiden att koppla av och vila. En stressig tillvaro orsakar orolig och trög mage.
 • Preparat mot förstoppning: Det finns en hel del icke receptbelagda medel som kan hjälpa mot förstoppning. Microlavemang är att föredra framför tarmretande laxermedel.

Läs även: Pernilla 33, haft trög mage så långt hon kan minnas

Publicerad den: 2016-06-13

Författare: Besima Aho, Redaktionschef

Kommentera


Regler f�r kommentarer

Publicera kommentar

Kommentarer (8 st)

 • wilhelm1 2016-12-12 16:35:58
Jag äter dagligen en kapsel m blåbärsextrakt, är 75 år men har en biologisk ålder av 43 år enligt ny arteriografimätning

http://www.pusha.se/min-alder-75-ar-biologisk-alder-43-ar-las-mer

Det har aldrig påverkat tarmen, däremot stärkt tarmfloran, gett mjuka väggar i blodbanorna och supersyn. Ingen förkylning på 10 år.
Läs gärna artikeln - länken så får ni många svar.
 • Margaretha 2016-12-12 15:46:47
Blåbär i kosten är kraftigt förstoppande! Det är väldigt bra att ta vid diarre.
 • wilhelm1 2016-12-12 13:46:46
TRÖG mage ? När du sitter på toaletten, luta dig fram med huvudet nära knähöjden och hosta, då får man ett tryck inifrån och den mest perfekta vinkeln för att tömma tarmen.
 • wilhelm1 2016-06-20 22:37:20
Det mest magvänliga brödet jag hittat heter Trippelhavre. Havre är grovt underskattat som föda överhuvudtaget, den gör underverk med mage-tarm även som gröt.
Hälften -vatten- hälften lättmjölk, lite salt och vaniljsocker. Lagom med havregryn för en bra konsistens.2 minuter så är det färdigt !'
Blåbärssylt-marmelad i stora skedar ovanpå....Blåbär är också vädligt bra för magen för övrigt.
 • Maggan 2016-06-20 22:13:31
I hela mitt liv har jag varit förstoppad. Varken fibrer eller mycket vätska har hjälpt Men sedan jag började äta en kost med mycket animaliskt fett och minimalt med kolhydrater är fungerar min mage som en klocka, varje morgon efter en koppkaffe.
Visa fler