Gåtan kring IBD närmar sig en lösning

Gåtan kring IBD närmar sig en lösning

Inte nog med att en person som lider av inflammatorisk magsjukdom (IBD) tvingas leva med obalanserad tarmflora – de encelliga små organismerna är dessutom ständigt varierande. På vilket sätt och hur dessa förändras över tid presenteras nu i den hittills största studien av sitt slag.

Att en person med IBD, exempelvis Crohns sjukdom eller ulcerös kolit, har brist på vissa hälsosamma och inflammationsdämpande tarmbakterier och samtidigt har mer av andra - det är känt sedan tidigare.

Det som är nytt har istället att göra med hur floran av tarmbakterier även förändras över tid. Det syns inte hos friska personer. I studien som nyligen presenterats i Nature Microbiology, har forskarna under två år följt 137 örebroare som var tredje månad fått lämnat avföringsprover för analys.

Ostabil tarmflora med snabba förändringar

Studien, som gjorts i samarbete med forskare i USA, Tyskland och Spanien, är en av de första, och den hittills klart största, avslöjar att förändringarna är så pass snabba att man i framtiden skulle behöva mäta mikrobiomet ännu tätare, närmast i realtid.

Har du eller någon du känner IBD? - Missa inte att gå in på IBD-Koll.se

Från en mätning till en annan kunde vissa bakterier försvinna nästan helt för att nästa gång ha återkommit. Hos vissa patienter kunde halva mikrobiomet bytas ut av andra sorters bakterier inom loppet av tre månader. Sådana förändringar sammanföll ofta med perioder av förvärrade symtom. Hos friska var mikrobiomet mycket mer stabilt och höll sig inom ett smalare spann.

Dramatisk ökning bland barn

Varför vissa drabbas av IBD har flera möjliga förklaringar. De traditionella har att göra med ärftlighet och rökning. Dock är dessa omöjligt ensamma bovar sett till den dramatiska ökning av antalet IBD-fall som setts på senare tid – inte minst bland barn. Misstanken där har att göra med och hänger ihop med är att det hänger med livsstil vilket det i dagsläget forskas mycket kring. Bland annat kostens inverkan samt kring antibiotikaanvändning fokuseras det mycket på.

Målet efter det som studien visat är nu att utveckla metoder för att enkelt testa mikrobiomet och sedan ta fram behandlingar för att försöka hålla dem inom det mer hälsosamma spannet.

Kostråden hittills oförändrade

Så länge är det samma råd och kring kost vid IBD som rekommenderas. Ät så varierat som möjligt för en så bred och balanserad tarmflora som möjligt heter det. I en frisk tarmflora håller bakterierna koll på varandra så att ingen kan ta kommandot och dominera.

Publicerad den: 2017-05-19

Författare: Lovisa Dahlström, Redaktör

Kommentera


Regler f�r kommentarer

Publicera kommentar

Kommentarer (4 st)

  • lasseze 2017-05-20 17:25:07
Docent Karlgren,
Du tror inte det kan bero på de s.k chemtrails som släpps ut från flygplanen, eller kanske några elakartade tomtar som sprider ovetenskap i vår värld.
Låt dom som forskar jobba vidare, utan råd från foliehattar.
  • wilhelm1 2017-03-12 15:22:36
Våra matvanor har försämrats oerhört till det sämre. Dagens näring har brist på mineraler t.ex. Och framför allt näring åt de goda bakteriestammarna som om de har övervikt, sköter immunförsvaret, avger viktiga vitaminer som K2", smörsyra m.m.
Balanserar också kolesterol / blodsocker samt fetma.
Lägg till stress, för mycket sött som gynnar de skadliga bakterierna i grovtarmen, och att vi rör oss allt mindre.
Många faktorer som samverkar alltså.
  • Docent Karlgren 2017-03-12 15:14:10
Anledningen till att IDB ökar så enormt beror på GMO"maten" på marknaden - all processad mat innehåller idag GMO - och GMO förändrar tarmfloran, eller mikrobiotan som är det mer korrekta namnet, på EXAKT det sätt som beskrivs ovan i artikeln.

Den enkla lösningen är alltså att eliminera ALL GMO i födan så att vi ENBART har rena äkta matvaror och ingredienser. Då skulle IBDfrekvensen återgå till den nivå den låg på före 1950 igen.
  • wilhelm1 2017-03-10 14:22:32
Enkelt att avgifta tarmfloran och återställa den goda med alla mjölksyrestammarna.
Läs referenser från användare:

http://www.aktivsyn.se/referenser.html

Topinulin heter den helt naturliga prebiotikan som gör just detta:

http://www.aktivsyn.se/men_prod.html