Förstoppning ofarligt men obehagligt

Många drabbas av det – men oftast finns ingen anledning till oro. Förstoppning är ett av de vanligaste magproblemen men Mikael Lördal, läkare i gastroenterologi, kan nästan alltid ge lugnande besked till sina patienter.

– Det är inte farligt att ha förstoppning, även om det kan vara våldsamt obehagligt. Många tycker att det gör ont och att magen känns uppblåst. Men det är bra att veta att det mycket sällan ligger en sjukdom bakom förstoppningen.

När patienterna kommer till Mikael Lördal med olika typer av magbesvär är den vanligaste frågan om det kan vara cancer.

– Ofta går det att avskriva den oron med en gång när man hört patientens berättelse. I vissa fall kan det behövas ett par undersökningar också.

Läkemedel kan orsaka förstoppning

Om en patient har besvär med förstoppning brukar Mikael Lördal först av allt höra om personen ifråga äter någon medicin. Vissa läkemedel har som bieffekt att man blir hård i magen, och då kan man försöka ändra eller till och med avbryta läkemedelsbehandlingen.

– Annars råder jag först och främst patienten att se över sin kost. Man behöver ofta äta mat som innehåller mer fibrer för att få igång en trög mage. Det kan handla om till exempel fullkornsprodukter av olika slag. Fördelen med att äta mer fullkorn är att sådan mat är mindre gasbildande än en del annan fiberrik kost, som olika sorters kål, bönor och andra baljväxter.

Fibrer eller laxermedel mot hård mage

Om patienten fortfarande är lika hård i magen trots kost fullproppad med fibrer kan Mikael Lördal ordinera laxermedel. Man börjar med att prova om patienten märker någon effekt av bulkmedel, ett laxermedel med mycket fibrer som ska stimulera tarmen. Man kan också testa exempelvis minilavemang och till sist också tarmretande läkemedel som stimulerar musklerna inuti tarmen.

Men även om du tycker att du bajsar sällan behöver det inte innebära att du är förstoppad.

– En undersökning visade att mag- och tarmfriska personer hade allt mellan tre tarmtömningar om dagen till tre i veckan. Så det finns en stor spännvidd i vad som räknas som normalt och friskt, säger Mikael Lördal.

Publicerad den: 2014-11-17

Författare: Anna-Cajsa Torkelsson, Redaktör

Kommentera


Regler f�r kommentarer

Publicera kommentar

Kommentarer (4 st)

  • Namn 2016-06-30 21:02:54
Boy that <a href="http://qouqqcvlds.com">rellay</a> helps me the heck out.
  • Namn 2016-06-30 16:11:30
Full of salient points. Don't stop beiinvleg or writing! http://hqrdsipvakl.com [url=http://cyyudr.com]cyyudr[/url] [link=http://zxzthcb.com]zxzthcb[/link]
  • Namn 2016-06-30 08:48:40
Super jazzed about getting that <a href="http://txajkao.com">knoo-hww.</a>
  • Namn 2016-06-29 04:50:36
Je n&rsquo;y avais pas vu tout cela, mais maintenant que je vous ai lu, efttvficemene, on peut le voir de la sorte. J&rsquo;ai trouvé que c&rsquo;était un film très violent.