Du är här: Hem » Lungor

Lunginflammation

Lunginflammation orsakas av flera olika mikroorganismer, virus, bakterier, svampar eller parasiter men kan också orsakas av etsande kemikalier om man till exempel andas in giftiga gaser under en brand. Hälften av alla lunginflammationer orsakas av bakterier. En streptokockbakterie som kallas pneumokocker är vanligast. Typiska symtom är frossa, feber, smärtor i bröstet och hosta.

Christina fick lunginflammation två gånger på kort tid

Lunginflammation

Lunginflammation orsakad av mycoplasma-bakterier

 

KOL

Vid KOL har det uppstått en kronisk inflammation i de övre och nedre luftvägarna, så kallad kronisk bronkit. Den vanligaste orsaken till KOL är rökning. Symtom på KOL är besvärande upphostningar med slem, främst i samband med förkylning, trånghetskänsla i bröstet och pip i bröstet. För att lindra symtomen finns en mängd läkemedel som kan vara till stor hjälp.

Almedalen 2015: ”Kol måste få en högre prioritet”

Behandling av KOL

Fyra stadier av KOL

 

Lungcancer

Lungcancer är världens vanligaste cancerform. Typiska symtom för lungcancer är hosta, trötthet, aptitlöshet och viktförlust. Lungcancer behandlas med operation, strålbehandling eller cellgifter. Att sluta röka är det enda som effektivt kan förebygga lungcancer - eller ännu hellre att aldrig börja röka.

Lungcancer

Rökning och lungcancer

Netdoktor på Twitter

Hitta oss på Facebook