Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Vitaminer kan göra mer skada än nytta för äldre


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2011-11-03

Annons

Vitaminer kan vara farliga för äldre. Det visar två nya studier. Enligt en av studierna ökar risken för prostatacancer med 17 procent om männen åt E-vitaminer, skriver SvD:s nätupplaga.

Studien som visar att de män som åt E-vitamin löper större risk att få prostatacancer jämfört med de som inte åt vitamintillskott gjordes på 35 533 män i USA, Kanada och Puerto Rico. Syftet med studien var att studera om vitamin E och selen ökar risken för prostatacancer hos relativt friska män. När studien följdes upp av forskarna upptäckte de att det var betydligt fler män som ätit E-vitamin som hade drabbats av prostatacancer.

En annan studie, gjord på 38 000 kvinnor, visar att multivitaminer minskar livslängden hos äldre kvinnor. Under en 18-års period frågade forskarna vilka vitamintillskott kvinnorna åt.
Resultatet visar att kvinnorna som åt järn, multivitaminer, vitamin B6, zink, folsyra, magnesium och koppar löpte större risk att dö i förtid. Framförallt ökade risken för kvinnor som ätit järn.

Studien har dock kritiserats då den inte innehåller någon referensgrupp som inte åt vitaminer eller kosttillskott.&nbsp &nbsp

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons