Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Lättare att upptäcka knölar hos kvinnor

Annons

Ungefär var tionde kvinna i fertil ålder drabbas av sjukdomen endometrios, som ger knölar och cystor i området runt livmodern. Nu presenterar två forskargrupper ett nytt sätt att avgöra om en kvinna lider av sjukdomen. Den nya metoden skulle leda till att fler kvinnor kan få diagnosen i god tid och därmed undvika ofrivillig barnlöshet.

Endometrios medför ofta smärtor, ibland väldigt svåra och många får svårt att bli gravida. I dag krävs det ett kirurgiskt ingrepp för att få diagnosen, men den nya metoden innebär att man tar ett enkelt vävnadsprov från livmodern via slidan. Visar provet sig innehålla ovanligt många nervtrådar är det ett tydligt tecken på sjukdomen, enligt de nya forskarrönen.

Annons
Annons

Den nya metoden kommer att prövas vid kvinnokliniken vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, redan i höst i samband med att ett nytt endometrioscentrum öppnas. Och Matts Olovsson, överläkare vid Akademiska sjukhuset, tycker att de nya rönen och den nya metoden är ”högintressant”. Han hoppas att fler kvinnor på detta sätt ska kunna få sin diagnos i tid, inte minst med tanke på de ökade svårigheterna att bli gravid. Och desto längre tiden går, desto större blir risken att man inte kan bli med barn, säger Olovsson.
– Därför är det viktigt att de här kvinnorna får veta, tidigt, att de har den sjukdomen. Och att de informeras om att risken finns – att om de väntar för länge med att försöka skaffa barn är det inte säkert att de blir gravida.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.