Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

P-pillers effekt på livskvalitet granskas

Fler unga kvinnor slutar med p-piller, ofta på grund av att de upplever problem med nedstämdhet eller minskad sexlust. I en av de första studierna någonsin ska nu p-pillers effekt på livskvaliteten granskas.
Annons

Trots att p-piller funnits i ett halvt sekel är okunnigheten om preventivmedlets effekter stor.

– När det gäller allvarliga medicinska risker kring p-piller vet vi en hel del, men när det kommer till livskvalitet och hur man känner sig vet vi nästan ingenting, säger Angelica Lindén Hirschberg, professor vid Karolinska institutet och Netdoktors expert, som leder den nya studien, i en intervju med TT.

Annons
Annons

– Med tanke på att uppemot 40 procent av unga kvinnor numera använder hormonella preparat som t ex p-piller, ibland i decennier, är det angeläget att också titta på hur man kan påverkas allmänt av det som preventivmedel, säger hon.

Studie kring p-piller och kvinnors livskvalitet

I studien ingår totalt 300 kvinnor, varav hälften ska ta p-piller under tre månader och den andra hälften får placebo. Under tiden ska kvinnorna rapportera om hur de mår och hur de upplever sin livskvalitet.

Annons
Annons

Alexandra Alegren, 33 år, från Stockholm, säger att p-pilleranvändandet sjunkit i hennes vänskapskrets.

– Jag tror att folk är mer medvetna nu om att vi stoppar i oss hormoner som inte ska vara i kroppen. Jag blev själv negativt påverkad av dem, säger hon till TT.

Men Angelica Lindén Hirschberg vill betona att det inte är säkert att man kommer att kunna belägga att p-pillren faktiskt påverkar livskvaliteten negativt.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

– Att ha en ofördelaktig föreställning om p-piller från början kan också påverka hur man mår. I vissa fall kan kvinnor säkert påverkas negativt, men vi tror inte att det gäller generellt.

Har du påverkats av dina p-piller? Hur?

Berätta gärna i en kommentar direkt under artikeln. 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons