Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Ny sorts broccoli kan hämma cancerceller

På 1980-talet fann brittiska forskare en vild broccoli-art på Sicilien. Genom att korsa den med vanlig broccoli har forskarna kunna se att den nya sorten ”super-broccoli” hämmar tillväxten av cancerceller.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2014-06-18

Annons


Nu visar det sig även att den nya broccoli-sorten går att odla i kalla klimat och den behåller sina hälsoegenskaper. Sverige Lantbruksuniversitet (SLU) i Alnarp har provodlat broccolin och funnit att hälsoegenskaperna finns kvar.

Enligt forskarna ger super-broccolin samma effekt som ett löp- eller gympa-pass: den sänker kolesterolet. Kroppen behöver bli av med gifter vi får i oss när vi andas eller äter, och broccolin hjälper kroppens eget system att göra av med gifterna, enligt Richard Mithen vid brittiska institutet i Norwich.

– Nu studerar vi en grupp män med prostata-cancer. En del av dem får superbroccoli, en annan del vanlig broccoli. Om några få år kommer vi att veta om superbroccolin ledde till att männen i den första gruppen drabbades mindre hårt av cancer än de övriga, säger Mithen.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.