Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Ingen koppling mellan HPV-vaccin och MS

Tidigare misstankar om att vaccinet mot HPV-virus kan orsaka MS tillbakavisas nu av forskare. Efter att ha följt nästan fyra miljoner flickor och kvinnor har forskarna inte hittat någon koppling mellan vaccinet och MS.
Annons

Forskare från bland annat Karolinska institutet har följt miljoner flickor och kvinnor i svenska och danska register för att undersöka om vaccinationen mot HPV-virus, som kan orsaka livmoderhalscancer, är kopplad till en ökad risk för MS och andra liknande sjukdomar. Resultaten från gruppen med vaccinerade kvinnor har sedan jämförts med resultaten från kvinnor som inte fått vaccinet.

– Det har på senare tid kommit enstaka fallrapporter som har föreslagit att HPV-vaccination kan orsaka multipel skleros och liknande sjukdomar, vilket man tidigare inte sett några tecken till. I denna stora befolkningsstudie ser vi inte något samband mellan HPV-vaccinet Gardasil och myelinförstörande sjukdomar, säger Lisen Arnheim Dahlström, en av forskarna bakom studien, i ett uttalande på KI:s hemsida.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.