Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Hundraårig metod ger hopp åt infertila par

Enligt en nyligen gjord studie kan 100 år gammal teknik möjliggöra för infertila par att skaffa barn-utan att genomgå dyr IVF-behandling.

Lovisa
Publicerad den: 2017-05-22

Annons

En spolning av äggledarna med olja från vallmofrön. Det ska ha en tydlig effekt på fertilitet, visar studie som publiceras i den anrika tidskriften New England Journal of Medicine.

Redan 1917 användes tekniken för första gången. Då gjordes spolningen för att färga äggledarna inför en röntgenundersökning. Under kommande årtionden skulle det också visa sig ha en effekt på infertila kvinnor.

– Över det senaste århundradet har graviditeter ökat bland infertila kvinnor efter att äggledare spolats med antingen vatten eller olja under röntgenundersökning. Tills nu har det varit oklart om typen av vätska som används under undersökningen har påverkat fertilitet, säger Ben Mol, forskare bakom studien, i ett pressmeddelande.

Annons
Annons

Olja verkar ge resultat 

Resultaten visar att 40 procent av kvinnor i ”oljegruppen” och 29 procent av kvinnor i ”vattengruppen” blev gravida inom sex månader efter att spolningen utförts.

– Antal fall av lyckade graviditeter var markant högre i oljegruppen och efter bara en behandling. Detta är ett viktigt resultat för kvinnor som inte har några andra alternativ än IVF-behandling. Det skänker nytt hopp till ofrivilligt barnlösa par, säger Ben Mol.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons