Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Gåtan kring infertilitet på väg att lösas

Det är inte äggen som det är fel på hos infertila kvinnor utan cellerna runt ägget. Upptäckten väcker hopp för en ny typ av infertilitetsbehandling i framtiden.
Annons

Kvinnor har sedan födseln bara ett visst antal ägg i sina äggstockar. När äggen är slut går kvinnan in i klimakteriet. För att en kvinna ska kunna bli gravid krävs att äggen mognar innan de sedan kan bli befruktade av spermier. Men hos vissa kvinnor mognar aldrig äggen – och nya forskningsrön från Göteborgs universitet sätter fingret på varför. Det har visat sig att det är cellerna runt det omogna ägget i äggstocken som avgör om ett ägg mognar eller inte. Hos infertila kvinnor är det alltså inte själva ägget som inte är tillräckligt bra utan cellerna runt omkring. Den kunskapen ger nya möjligheter till behandlingar mot infertilitet framöver. Forskaren Kui Liu förklararar hur:

– Jag har en väldigt klar bild av hur det skulle gå till: Ett litet kirurgiskt ingrepp där man tar ut en liten del av äggstocken. Sedan lägger man den lilla biten i en petriskål och låter den bada i några olika kemikalier, säger han till SVT.

Annons
Annons

Kemikalierna ska få de omgivande cellerna att arbeta bättre och väcka ägget, alltså sätta igång mognadsprocessen hos ägget.

– När det väl är väckt sätter man tillbaka den lilla biten äggstock i kvinnan igen, säger Kui Liu.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons