Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Blodprov visar metastasrisk vid bröstcancer

Var fjärde kvinna som friskförklaras efter bröstcancer får senare metastaser. Men ett enkelt blodprov kan visa vilka kvinnor som ligger i riskzonen för att få tillbaka cancern. På så vis kan behandling sättas in tidigare och liv räddas.
Annons

Lao Saal är cancerforskare vid Lunds universitet och har varit med om att ta fram den nya metoden för att upptäcka spridningsrisk hos bröstcancerdrabbade.

– Av de tjugo patienter som vi studerade fick vi för nitton av dem, genom blodprov, en god bild av hur det gick för dem: Om de fick metastaser eller om de fick en långsiktig sjukdomsfri överlevnad, säger han till TV4.

Annons
Annons

Varje år drabbas uppåt 8 000 kvinnor av bröstcancer, och 1 500 personer avlider av sjukdomen. En fjärdedel av kvinnorna som friskförklaras fem år efter bröstcancerdiagnosen får senare metastaser – som ofta upptäcks för sent.

– Det här är den första studien som visar att mätningar av cirkulerande tumör-DNA är rätt om man tidigt ska upptäcka metastaser vid bröstcancer. Vi kunde i genomsnitt upptäcka metastaser elva månader innan cancern upptäcktes på kliniken, men i vissa fall var det upp till tre år, säger Lao Saal.

Annons
Annons

Han tror att sjukvården kommer att kunna börja använda den nya metoden inom fem år. 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.