Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Behöver alla kvinnor med bröstcancer hormonbehandling?

Könshormonet östrogen har stark koppling till bröstcancerutveckling, och många drabbade kvinnor får hormonbehandlande läkemedel för att förhindra nya tumörer. Ny svensk forskning visar att kvinnor som bär på särskilda proteiner svarar bättre på terapin.

Publicerad den: 2015-06-01

Annons

– Hormonberoende bröstcancer drabbar majoriteten av de cirka 8 000 kvinnor som varje år får en bröstcancerdiagnos, bara i Sverige. Om vi från början kunde identifiera vilka patienter som har bäst nytta av olika läkemedel, skulle vi slippa onödig behandling med risk för svåra biverkningar, säger Anna Göthlin Eremo som är forskare i biomedicin vid Örebro universitet, i ett pressmeddelande.

Hon har undersökt vilka biologiska faktorer som är betydelsefulla för om behandlingen vid bröstcancer bli effektiv eller inte. Anna Göthlin Eremo har  undersökt hur läkemedlet tamoxifen verkar på olika patienter. Hos vissa återkom bröstcancern efter en tid, medan andra kvinnor aldrig drabbades av nya tumörer. Men den sistnämnda gruppen kanske skulle ha sluppit återfall även utan behandling, påpekar Anna Göthlin Eremo.

– Det är därför viktigt att redan från början, i samband med cancerdiagnosen, försöka hitta de faktorer som gör att en patient kan ha nytta av läkemedlet och vilka patienter som kanske behöver andra typer av behandlingar.

Annons
Annons

Stor komplexitet hos cancercellen

Att bröstcancer tar sig i olika uttryck är den stora utmaningen, betonar hon.

– Komplexiteten hos cancerceller är enorm. Det finns många biologiska faktorer som påverkar – både i själva cancercellen och utanför. Att hitta lösningar handlar därför i väldigt hög grad om att lägga pussel –  och att inse att det inte går att använda exakt samma behandling på alla patienter utan att hitta det som fungerar bäst i det specifika fallet, säger hon i pressmeddelandet.

Hennes forskning gick ut på att jämföra tumörförändringar hos kvinnor som fått återfall i sin bröstcancer, trots tamoxifenbehandling, med patienter som inte drabbats av ny cancer. Resultatet visar att kvinnor som bär på särskilda proteiner svarar bättre på läkemedlet, jämfört med dem som saknar proteinuppsättningen.

– Lyckas vi hitta fler av de biologiska faktorer som förstärker respektive försämrar behandling med tamoxifen kan vi ge en bättre och mer adekvat vård. Vissa faktorer i tumören talar för en minimal risk för återfall vilket kan innebära att en del patienter inte alls behöver ta hormonbehandlande läkemedel.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons