Åderbråck (varicer)

Åderbråck är utvidgade, förlängda vener. De kan uppstå i alla vener, men är vanligast i dem på benen. Åderbråck - eller varicer som de också kallas - utvecklas med åren hos många människor.

Som du säkert vet, pumpar hjärtat ut blodet genom pulsådrorna till alla delar av kroppen - till alla organ och till armar, ben och huvud. Blodet sprids i de fina kapillärerna för att sedan åter samla sig i större och större blodkärl, venerna, som till sist når hjärtat. Artärer är ganska tjocka och elastiska och formas hela tiden av det skiftande trycket, på grund av pulsen. Vener är däremot tunna och saknar helt elastiska fibrer. De kan därför inte dra ihop sig och pressa blodströmmen vidare. Venernas kretslopp är beroende av de omkringliggande musklerna och de klaffar, som sitter inne i venerna och hjälper till med att pressa blodet rätt väg.

Vad är åderbråck?

Åderbråck är utvidgade, förlängda vener. De kan uppstå i alla vener, men är vanligast i dem på benen. Åderbråck - eller varicer som de också kallas - utvecklas med åren hos många människor. I de flesta fall ger åderbråck inga obehag många kan dock uppleva ett rent kosmetiskt problem.

Vem får åderbråck?

Det finns en tendens att åderbråck till viss del är ärftliga. Kvinnor får oftare åderbråck än män. De uppstår kanske under graviditeten, men ger symptom många år senare.

Hur känns åderbråck?

I början känner du ett åderbråck som:

  • Tyngd och trötthet i benen.
  • Det kryper i benen kramp i vadmuskulaturen kan förekomma.
  • Senare får du kanske ömhet och smärtor i benen, som blir svullna på grund av dålig blodcirkulation. Man kallar detta ödem eller vatten i benen.

Var kan man söka hjälp?

Om du har problem i din vardag, får vatten i benen och har svårt att klara av stående arbete eller om du har oroliga ben om natten och har svårt att sova, bör du tala med din läkare om att bli behandlad.

Hur behandlar man åderbråck?

I de flesta fall räcker det med stödstrumpor eller förband för att minska obehagen. Men åderbråcken försvinner inte av detta. Ibland måste man ta bort dem med kirurgisk hjälp.

  • Små, lokala åderbråck kan tas bort med lokalbedövning.
  • I annat fall kan man spruta in ett ämne i åderbråcket, som får det att sluta sig.
  • I allvarligare fall, då hela benet är fullt med åderbråck, kan det vara nödvändigt att ta bort hela venen, från ankeln till ljumsken.

Om åderbråck inte behandlas kan de utveckla sig till en kärlinflammation, eksembildning och senare sår. För att undvika detta kan man operera innan det går så långt.

Kan man få åderbråck på andra ställen än på benen?

Åderbråck kan uppstå omkring matstrupen eller i bäckenet samt hos kvinnor omkring livmodern och vid ändtarmen. Hemorrojder kan betraktas som åderbråck.

Åderbråck är alltså inte en sjukdom, utan ett tillstånd som kan vara anledning till dagliga bekymmer och obehag. Har du åderbråck är det en god idé att ta upp det med din läkare vid nästa besök.

Uppdaterad den: 2008-10-02

Författare: Carl-Magnus Pripp, överläkare och specialist i kardiologi

Uppdaterare: Mats Halldin, legitimerad läkare och medicinsk chef, Netdoktor.se