Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Blodprov kan förutsäga en kvinnas menopaus

Annons

Med ett enkelt blodprov ska man kunna förutsäga en kvinnas menopaus, vilket därmed också ger en fingervisning om hur länge en kvinna har möjlighet att bli gravid. Det menar en grupp forskare från Iran som genomfört en studie bland totalt 266 kvinnor, mellan 20 och 49 års ålder.

I genomsnitt hamnar en kvinna i menopausen vid 52 års ålder, enligt forskarna bakom studien. I studien har de tagit blodprov på kvinnorna vart tredje år och mätt deras nivåer av anti-Müllerskt hormon, AMH, som produceras av äggstockarna. Under studiens gång nådde 63 av kvinnorna menopausen, något som forskarna kunde förutsäga med en differens på i genomsnitt endast fyra månader.

Forskarna menar att de nya rönen kan komma att ha stor betydelse för kvinnor som hamnar i klimakteriet tidigt och därmed också blir infertila i yngre år, skriver The Guardian.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons