Tidigt klimakterium ökar risk för hjärtsvikt

Kvinnor som kommer tidigt in i klimakteriet har högre risk att drabbas av hälsoproblem som hjärtinfarkt och benskörhet. Nu visar sig även tidigt klimakterium kunna kopplas till hjärtsvikt.

Klimakteriet inträffar oftast mellan 45 och 58 års ålder. Men mer än var tjugonde kvinna får tidigt klimakterium som innebär att det inträffar redan i 40 till 45 års ålder.

En ny svensk studie visar nu på ett samband mellan tidigt klimakterium och risken att drabbas av hjärtsvikt senare i livet.

Mer än 22 000 svenska kvinnor följdes i registerstudier under tretton års tid. Kvinnorna med tidigt klimakterium hade knappt fyrtio procent ökad risk att få hjärtsvikt jämfört med de kvinnor som kom i klimakteriet i åldrarna 50 till 54 år, enligt studien. Om kvinnorna är eller har varit rökare är risken ännu högre, rapporterar Dagens Nyheter.

Orsakerna till detta kommer inte fram i studien.

Publicerad den: 2014-05-14

Författare: Karin Nordin, Redaktör

Källor: Dagens Nyheter
(http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/tidigt-klimakterium-okar-risken-att-fa-hjartsvikt/)

Kommentera


Regler för kommentarer

Publicera kommentar

Kommentarer (2 st)

  • Namn 2014-11-08 01:55:48
nl4uSs <a href="http://jvxixwnigwla.com/">jvxixwnigwla</a>, [url=http://odacpfqudueg.com/]odacpfqudueg[/url], [link=http://afwoggqokznx.com/]afwoggqokznx[/link], http://wkbdtsmtnkzq.com/
  • Renata 2014-05-22 22:37:24
Tidigt klimakterium är inte direkt friskhetstecken. Hade det och fick många hälsoproblem.