FrÄga doktorn

Fråga doktorn är en kostnadsfri tjänst där du kan få svar på frågor och funderingar om hälsa, medicin och sjukdomar. Ett urval av de frågor som kommer in väljs ut och besvaras av Sveriges ledande medicinska experter inom området. Här kan du också ställa frågor till företag och förbund vars experter besvarar frågor inom deras specialområde. Du kan också hitta alla redan besvarade frågor här nedan.

klimateriesymtom eller ?

hej!

jag är en 49 årig kvinna som opererade mig för cellförändringar för ca 13 år sedan. har gått på kontroller därefter.

vet att jag börjar komma i klimaterieåldern men vet inte om jag är där ännu. men har  nu under de senaste 3 månaderna fått mellanblödningar med färsk blod (ljusa) man kan ju få små blödningar med mera mörkt blod. (gammalt) vilket inte känns konstigt.  har även fått en molande/ ibland hugg värk i ryggslutet och blir lite fundersam om det har någon koppling.mår inte dåligt för övrigt mensen är som tidigare förutom att den blivit mer regelbunden de senaste 3 åren. Kan det vara tecken på klimateriet ? vill inte gå till gyn om jag slipper, är jag nojjig eller kan det finnas något belägg för symtomen? har tyvärr en kusin som började med mellanblödningar och ont i ryggslutet och fick ingen bra prognos hon var dock bara 47 när det började.

tacksam för svar

mvh klimaterietanten pia?

 

Avatar Eva Rylander
ÖverlĂ€kare i gyneokologi och obstetrik
2017-01-30 13:58

Svar

I din ålder kan mensen börja ändra karaktär. En del får småblödningar dagarna före riktig mens och det är hormonellt utlöst och ett förspel till klimakteriet. Det finns tabletter att ta för att småblödningarna ska upphöra och mensen  komma som tidigare.  Kommer blödningarna när som helst i menscykeln, är det mer oroande och det behövs ett besök hos gynekolog eller gynekologiskt kunnig allmänläkare för undersökning och provtagning. Efter det kan man bättre bedöma vad dina besvär beror på: oskyldig hormonrubbning eller allvarligare orsak som måste utredas vidare. Det är svårt att värdera det ryggonda. Undersökning behövs nog för det också.