Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Intervju | Inkontinens

Många kvinnor är drabbade av inkontinens och överaktiv blåsa

Är du drabbad av urinläckage eller blåsproblem? Då är du inte ensam. Många svenska kvinnor lider av olika typer av urininkontinens i det tysta, särskilt vanligt är det bland kvinnor som passerat klimakteriet men det förekommer även hos kvinnor som fött barn. I den här artikeln möter du Masoumeh Rezapour Isfahani, expert på kvinno-urologi, som arbetar som verksamhetschef på Kvinnokliniken vid Akademiska sjukhuset. Här berättar hon om inkontinens och det som kallas för överaktiv blåsa.
Annons

Kommer det några droppar kiss när du skrattar eller anstränger dig. Upplever du att du måste rusa till toaletten för att det inte ska hinna börja läcka urin? Då kan du vara drabbad av någon form av urininkontinens.

Enligt Masoumeh Rezapour Isfahani, expert på kvinno – urologi och verksamhetschef på kvinnokliniken på Akademiska sjukhuset i Uppsala, räknar man med att mellan 20 – 25 procent av den kvinnliga befolkningen har någon form av urininkontinens.

Styrketräning kan göra inkontinensen värre

Den vanligaste formen av inkontinens är den som brukar kallas för ansträngningsinkontinens, en åkomma som är vanligt förekommande hos kvinnor som passerat klimakteriet men också hos yngre kvinnor som fött barn. Orsaken är att vävnader och muskler i bäckenet och kring urinröret har försvagats vilket medför att urinröret inte får tillräckligt med stöd och läcker. Ju äldre en kvinna blir, desto mer komplicerat blir det att gå in med behandling.

Annons
Annons

– Det är viktigt att komma ihåg att det inte är ovanligt att kvinnor som fött barn drabbas av ansträngningsinkontinens men att det är lätt att hantera den genom enkla knipövningar. Vid ansträngningsinkontinens är det i första hand regelbunden bäckenbottenträning som gäller. Här på Kvinnokliniken brukar vi rekommendera våra patienter att genomgå bäckenbottenträning även under graviditet eftersom bukens innehåll pressas nedåt vilket påverkar bäckenbotten. Alla kvinnor som genomgått en förlossning bör få en introduktion till bäckenbottenträning så att de inte belastar den på fel sätt, säger Masoumeh Rezapour Isfahani, verksamhetschef på Kvinnokliniken på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

I sitt arbete har hon mött många kvinnor som av någon anledning drabbats av ansträngningsinkontinens.

– Den moderna kvinnan har ofta väldigt höga krav på sig själv och tränar hårt på gymmet men faktum är att styrketräning kan belasta bäckenbotten på helt fel sätt och därmed göra inkontinensen värre, fortsätter Masoumeh Rezapour Isfahani.

Ärftlighet bakom inkontinens

Enligt Masoumeh Rezapour Isfahani går det inte att förutsäga vilka kvinnor som ska drabbas av inkontinens men man vet att ärftliga faktorer spelar in. Vissa har helt enkelt svagare bindväv i bäckenet och kring urinröret vilket ökar risken för att drabbas av inkontinens.

Annons
Annons

För kvinnor som inte blir hjälpa av bäckenbottenträning finns det goda chanser till behandling genom operation. Då läggs ett band kring urinblåshalsen som förhindrar urinen att läcka. De flesta patienter blir bra efter en sådan operation även om den innebär vissa risker.

– Mellan 3 – 4 procent av patienterna får komplikationer då bandet äter upp sig i vävnaden. Man måste komma ihåg att fördelar och nackdelar alltid måste vägas mot varandra så fort en främmande kropp ska opereras in, säger Masoumeh Rezapour Isfahani.

Psykologiska tillstånd kan ligga bakom överaktiv blåsa

Överaktiv blåsa är ett annat tillstånd som kan drabba både kvinnor och män. Personer som är drabbade känner sig ofta kissnödiga, går ofta på toaletten för att kissa och läcker ibland urin, utan att de anstränger sig. Orsaken till överaktiv blåsa kan vara flera. Det kan bero på att urinblåsan har minskad kapacitet att behålla urinen, neurologiska sjukdomar, livmoderframfall eller systemsjukdomar som multipel skleros eller diabetes. Även vissa läkemedel, som till exempel psykofarmaka, kan göra tillståndet värre. Så kan också övervikt som ger ett större buktryck på bäckenbotten.

– De första symtomen brukar börja med att man springer på toaletten eller att man inte hinner dit innan det börjar läcka. Det normala är att man går på toaletten 6-8 gånger per dygn, beroende på hur mycket man dricker. Då kommer frågan: Hur mycket ska man dricka varje dag? Svaret är ungefär två liter och då är vätskan i maten inräknad. Patienter med överaktiv blåsa kanske dricker normalt men ändå springer på toaletten 15 gånger varje dag. Urinblåsan tål normalt mellan 300 – 400 milliliter urin innan det är dags att tömma den, säger Masoumeh Rezapour Isfahani.

Även psykologiska tillstånd kan ligga till grund för överaktiv blåsa.

– Människor som utsätts för exempelvis stress kan få problem med blåsan på samma sätt som nervositet kan sätta igång våra tarmrörelser. Det handlar om att vissa psykiska tillstånd för att vår kontroll blir sämre och att vi upplever att vi behöver springa oftare på toaletten för att tömma blåsan, säger Masoumeh Rezapour Isfahani.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Lär dig styra din urinblåsa

Så vad kan den som är drabbad av överaktiv blåsa göra? Det går nämligen inte att operera bort symtomen.  Masoumeh Rezapour Isfahani menar att det viktigaste är att man lär sig att styra sin urinblåsa genom träningsprogram.

Blåsträning hos uroterapeut är det bästa. Det handlar om att kvinnan ska lära sig att styra sin urinblåsa istället för att urinblåsan styr henne.
För kvinnor vars blåsor har låg kapacitet kan läkemedelsbehandling vara ett bra alternativ men som vid all behandling med läkemedel måste man se till risken för biverkningar.

– Om du upplever att du har problem med någon form av inkontinensbesvär bör du i förta hand uppsöka en vårdcentral för att reda ut vilken inkontinensproblematik det rör sig om. Förhoppningsvis finns där en sjuksköterska som är särskilt intresserad av inkontinens. Efter besök på vårdcentral kan du få en remiss till gynekolog eller uroterapeut, avslutar Masoumeh Rezapour Isfahani.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.