Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Ditt spott kan läka dina sår fortare

Att ett sår läkare fortare om du slickar på det är ingen myt – vår saliv består av vatten och slem och det är just slemmet som fyller en sådan viktig funktion här. Det stimulerar nämligen de vita blodkropparna att försvara mot inkräktare.
Annons

Brukar du slicka på dina sår så att de ska läka fortare? Då gör du helt rätt, i alla fall om man får tro vad några forskare vid Lunds universitet tillsammans med kollegor från Köpenhamn och Odense kommit fram till.

– Vita blodkroppar finns bland annat i munnens slemhinna och står för kroppens första försvarslinje mot smittämnen. Slemmet i munnen får de vita blodkropparna att kasta ut ett ”nät” som bakterier fångas i, säger Ole Sørensen från Avdelningen för infektionsmedicin i ett pressmeddelande från Lunds universitet.

Fångar in och dödar bakterier

Den fångmekanism Ole Sørensen nämner är dock ingen nyhet – den upptäcktes för ett antal år sedan. Forskarnas nyupptäckt handlar snarare om att de nät som finns i just munnens slemhinna verkar vara specialiserade på att fånga in och döda bakterier jämfört med de nät som finns i vårt blodslem.

Annons
Annons

– Det visar sig vara just slemmet i saliven som stimulerar de vita blodkropparna till att bilda de här effektiva näten av DNA och proteiner, säger Ole Sørensen.

Aftös stomatit och Behcets sjukdom

I sina studier har forskarna också sett att patienter med två sjukdomar som ger sår i munnen inte har saliv som lyckas stimulera en framgångsrik nätbildning.

Det handlar om sjukdomarna aftös stomatit och Behcets sjukdom som båda ger sår i munnen och på läppar. Behcets sjukdom kan också ge sår i underlivet och ögonen.

– Vi kan inte säga om det är slemmets oförmåga att stimulera de vita blodkropparna till att göra effektiva nät som orsakar sjukdomarna. Det kan också finnas en annan, bakomliggande orsak som ger både såren och förändringarna i saliven, säger Ole Sørensen som hoppas kunna fortsätta forskningen kring dessa samband.

Annons
Annons

Mot dessa sjukdomar finns än så länge inget botemedel. Munsköljmedel och speciella tandkrämer brukar rekommenderas till de med aftös stomatit medan patienter med Behcets sjukdom kan få antiinflammatoriska läkemedel.

Forskargruppen hoppas nu på att upptäckten om slemmets nätbildning kan leda till att det kommer nya läkemedel mot sjukdomarna.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar 2015-11-4 13:14 (8 år sen)

    Hur gör man om det t ex gäller små barn? Måste man ta barnets saliv eller går det bra med ens eget?


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons