Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Hud & hår

Antalet cancerfall väntas öka dramatiskt

År 2016 kommer runt 60 000 svenskar att få cancer. Om knappt 25 år räknar man att 100 000 svenskar kommer att drabbas per år. Det visar en ny prognos som Folkhälsomyndigheten tagit fram tillsammans med Cancerfonden.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2016-02-03

Annons

Vården bättra på att upptäcka cancer

Att andelen cancerdiagnoser ökar har flera förklaringar. En förklaring är att befolkningen ökar samt att vi lever längre, men framförallt har svensk sjukvård blivit bättre på att upptäcka cancer. Och en cancerdiagnos som sticker ut är malignt melanom.

– Det är den cancerform som ökar mest och liksom annan hudcancer ser den ut att fortsätta öka. Det är en påtaglig ökning. Vi pratar om fyra-fem gånger så många fall som i dag, säger Jan Zedenius, chefsläkare och medicinskt sakkunnig på Cancerfonden.

En orsak till att malignt melanom är den cancerform som ökar beror till stor del på svenskarnas osunda solvanor. Många cancerformer går att förebygga med ändrade levnadsvanor, malignt melanom är en sådan cancerform. Jan Zedenius menar att vi borde njuta av skuggan när solen är som starkast, men han ser ingen ändring i folks solvanor.

Annons
Annons

Den väntade ökningen av cancerfall kommer sätta krav på cancervården i framtiden, menar Jan Zedenius.

Tänker du på dina solvanor när du befinner dig på solsemester eller hemma i Sverige under sommaren? Kommentera direkt under artikeln

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.