Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Hjärt-kärlsjukdom fortfarande vanligaste dödsorsaken i Sverige

Trots att dödligheten i hjärt-kärlsjukdomar sjunkit med 23 procent mellan 2006 och 2015 är sjukdomar i hjärta och kärl den vanligaste dödsorsaken i Sverige. Det visar ny statistik som presenteras i Hjärt-Lungfondens kommande Hjärtrapport.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2016-08-22

Annons

– I dag lever 1,8 miljoner människor med hjärt-kärlsjukdom i Sverige och nästan alla känner någon som är drabbad. Det är fantastiskt glädjande att allt färre dör i sjukdomarna, men man ska komma ihåg att bakom varje siffra finns en människa som drabbats, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

År 2015 var hjärt-kärlsjukdom underliggande orsak i 35 procent av alla dödsfall i Sverige, visar nya siffror från Socialstyrelsens dödsorsaksregister som presenteras i Hjärt-Lungfondens kommande Hjärtrapport. Näst vanligaste dödsorsaken är tumörsjukdomar med 26 procent.

Bättre behandling

Den minskade dödligheten beror på framgångsrik forskning som bidragit till avancerad vård och bättre metoder för att förhindra återfall.  En annan positiv effekt har varit den minskade rökningen.

Annons
Annons

Samtidigt ser forskarna en oroväckande ökning av flera riskfaktorer som har att göra med vår livsstil. Risken är stor att den positiva trenden med färre som insjuknar i hjärt-kärlsjukdom bryts.

– Förbättrad livsstil och bättre behandling har minskat dödligheten i hjärt-kärlsjukdom. Samtidigt ändrar sjukdomarna karaktär vilket riskerar att göra dagens behandlingar mindre effektiva i framtiden. Mer forskning om vem som riskerar att drabbas är nyckeln till att fler ska kunna leva ett längre och friskare liv, säger Jan Nilsson, ordförande i Hjärt-Lungfondens Forskningsråd.

Läs mer om sjukdomar i hjärta- och kärl här:

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.