Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Uppdämd jobbstress ökar risken för hjärtsjukdomar

Annons

Om du har svårt att säga ifrån på jobbet när du blivit illa behandlad bör du se upp, det varnar svenska stressforskare för. Det kan nämligen fördubbla din risk att få hjärtinfarkt, i alla fall om du är man. Det är sedan tidigare känt att svårkontrollerad stress i arbetslivet kan leda till flera olika sjukdomar, och då inte minst hjärtproblem. Men nu visar det sig även att vårt sätt att reagera kan påverka vår hälsa. Enligt en svensk forskargrupp är det farligt att inte öppet reagera på påhopp och ojustheter, som att till exempel dra sig från konflikter eller att hålla tyst.

Forskarna har följt 2 755 friska män vid 20 företagshälsovårdsmottagningar i Stockholmsområdet. Mellan 1992 – 1995 har de undersökts och därefter har forskarna registrerat deras sjukdomsutveckling fram till 2003. Totalt hade 47 av studiedeltagarna fått en hjärtinfarkt eller omkommit i en hjärtsjukdom. Vid jämförelser mellan dem och de fortfarande hjärtfriska i gruppen framkom den fördubblade hjärtrisken med det som kallas ”undvikandestrategi”.
– Vi har visserligen inte undersökt den saken, men ett råd kan väl vara att människor försöker säga ifrån och reagera på för dem kränkande händelser på jobbet istället för att tiga eller gå därifrån, säger Constanze Leineweber på Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet.&nbsp

Annons
Annons

Däremot förespråkar forskarna inte att man bör hetsa upp sig, skrika eller bli rejält arg, utan de pekar på vikten att säga ifrån på ett bestämt sätt.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons