Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Tv-tittande ökar risk för hjärtinfarkt


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2011-01-12

Annons

Mer än två timmar framför datorn eller tv:n varje dag ökar risken dramatiskt att drabbas av hjärtinfarkt. Det visar en ny studie, skriver SVT:s Vetenskapsnyheter.

I snitt tillbringar vi svenskar tre timmar varje dag framför tv:n. Lägger man till timmarna framför datorn blir det många fler. Studien som presenteras i tidskriften The Journal of the American College of Cardiology att det här beteendet är livsfarligt.

Annons
Annons

Ser man på dödligheten i hjärtinfarkter har den halverats de senaste 30 åren, samtidigt har vi ökat vårt tv-tittande och datoranvändande.

Enligt Erik Ingelsson på Karolinska sjukhuset är tv-tittandet ett farligt beteende och anledningen till att dödsfallen i hjärtinfarkt har minskat beror framförallt på bättre behandlingsmetoder.

– Insjuknandet i hjärtinfarkt är väldigt hög och det är fortfarande den vanligaste dödsorsaken, säger han till Rapport.

Enligt forskarna så räcker det med drygt två timmar framför skärmen för att man ska mer än dubblera sin risk för att drabbas av en allvarlig hjärt-kärlsjukdom. Den som tillbringar över fyra timmar framför tv:n och datorn löper en dramatiskt större att också dö i förtid.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons