Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Tarmbakterier påverkar metabola syndromet

Annons

Insulinkänsligheten hos feta patienter med metabola syndromet blev bättre av att behandlas med avföring från smala personer, skriver Dagens Medicin på nätet.

Studier på djur har visat att fetma kan kopplas till förändringar i funktion och sammansättning i tarmfloran. Med utgångspunkt i detta har holländska forskare genomfört en klinisk studie bland 18 män med ett genomsnittligt BMI på 30 som nyligen fått diagnosen metabola syndromet.

Annons
Annons

Patienternas tarmar sköljdes först på tarminnehåll och gavs sedan avföring via en slang in i tolvfingertarmen. Hälften av patienterna fick avföring från smala personer och hälften fick sin egen.

Blodfettsprofilen och insulinkänsligheten var efter tolv veckor förbättrade hos patienterna som blev behandlade med smala människors avföring. Ingen skillnad syntes hos kontrollgruppen. Vikten hos patienterna påverkades inte i någon grupp.

Forskarna menar att resultaten visar att bakterierna i tarmfloran kan spela en roll när det gäller metabola störningar vid fetma. Detta kan leda till nya behandlingsmetoder i framtiden.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons