Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Socker i maten ger ökad risk för hjärtproblem

Annons

De som äter söta flingor och dricker mycket juice till frukost löper ökad risk att drabbas av hjärtproblem, visar en ny studie som publicerats i den medicinska tidskriften JAMA.

Studien visar på ett tydligt samband mellan tillsatt socker i mat och hjärtproblem. Forskarna har studerat kostvanorna hos drygt 6 000 vuxna amerikaner, som representerar en medelbefolkning. De försökspersoner som konsumerat mat med mycket tillsatt socker som till exempel sötad juice, saft, söta flingor, sötat bröd med mera, har fått sämre kolesterolvärden. Det goda kolesterolet (HDL-kolesterol) sänktes, och det onda kolesterolet (LDL-kolesterol) höjdes. Detta är något som innebär att risken för hjärt- och kärlsjukdomar ökar markant.

Annons
Annons

Den amerikanska studien visar att de som fick i sig mest socker, i genomsnitt åt motsvarande 46 teskedar tillsatt socker per dag. Denna beräkning är dock bara baserad på intag av mat godis och andra sötsaker, samt det naturliga socker som återfinns i frukt och osötad juice, togs inte med i den inräknade sockermängden.
- Vi måste bli medvetna om det tillsatta sockret i maten och förstå hur det kan påverka vår hälsa, menar Miriam Vos, en av forskarna bakom studien.

&nbsp

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.