Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Ökad sjukdomsrisk för canceranhöriga

Annons

Anhöriga till cancerpatienter löper ökad risk att drabbas av hjärt-, kärl- och magsjukdomar, samt att få psykiatriska diagnoser. Det visar den hittills största studien som undersökt hur anhöriga till cancerpatienter drabbas. Sjuksköterskan Katarina Sjövall, som står bakom studien, är något förvånad över resultatet.
– Det var den stora andelen med psykiatriska diagnoser som man ser i gruppen med anhöriga de två åren efter den cancersjukes diagnos.

Totalt har 11 000 anhöriga till cancerpatienter deltagit i studien där de följts under två år från det att deras sambo, maka eller make drabbats av cancer. Det är anhöriga till dem som drabbas av någon av de fem vanligaste cancerdiagnoserna: lung-, bröst-, prostata-, colon- och rektalcancer som studerats. Studieresultatet visar att&nbspförutom psykiatriska diagnoser ökade även förekomsten av andra sjukdomar bland de anhöriga. Katarina Sjövall berättar att hjärt-kärlsjukdomar, muskelsjukdomar samt sjukdomar i mag-tarmkanalen ökar med ungefär 25 procent vardera. Vad detta beror på tror Sjövall till viss del beror på att kraven på anhöriga ökar med åren.
– Vi ger allt mer behandling polikliniskt i dag. Det är också fler patienter som lever längre med sin sjukdom och med sin behandling. Då blir de närstående en viktig person för att klara av det, säger Katarina Sjövall.

Annons
Annons

Hon anser att ett bättre omhändertagande av de anhöriga skulle, inte bara minska lidandet utan också spara sjukvården en massa pengar. De anhöriga som drabbades värst var de som hade en närstående med lung- eller coloncancer. De hade tre gånger så många psykiska diagnoser.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons