Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Låg IQ ökar risken för hjärt- kärlsjukdom

Annons

Risken för att drabbas av hjärt-kärlsjukdom är betydligt högre bland dem med lågt IQ, enligt en färsk studie. Forskare har&nbspundersökt vilka faktorer som ger störst risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdom och det de har kommit fram till är att övervikt, rökning, högt blodtryck och låg IQ är högriskfaktorer. Resultaten från studien, som publicerats i European Journal of Cardiovascular Prevention and Rehabilitation, visar att rökning kommer på första plats och på andra plats kommer låg IQ.

Resultaten grundar sig på en befolkningsstudie i västra Skottland där man har tittat på sambanden mellan sociala faktorer och hälsa. Totalt deltog 1 145 män och kvinnor i studien, som följdes under en tjugoårsperiod med start 1987. Forskarna menar att det finns rimliga förklaringar till att låg IQ kan öka riskerna för hjärt-kärlsjukdom, bland annat pekar de på sambandet mellan intelligens och hälsosamma vanor.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.