Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Influensa kan ge hjärtinfarkt

Annons

Influensa och andra infektioner kan leda till hjärtinfarkt. Det visar en genomgång av ett 40-tal studier som presenteras i medicintidskriften the Lancet Infectious Diseases. Dessutom visar ett par mindre studier att influensavaccin även kan skydda personer med hjärt-kärlsjukdomar.
– De kan minska risken för att få utlösande hjärt-kärlsjukdom efter en vaccinering. Det är mer ett stöd till de allmänna rekommendationer som finns att sådana patienter har en prioritet för att influensavaccineras, säger Karl Swedberg, hjärtläkare och professor på Sahlgrenska Akademin i Göteborg, och fortsätter med att förklara vad som gör att en infektion kan leda till hjärtinfarkt.

– Det är i så fall att någonting i den akuta inflammatoriska processen utlöser själva blodproppen hos någon som redan är förberedd för den, alltså att man har en risk genom att ha hjärt- kärlsjukdom med någon åderförkalkning. Då kan man genom att få en skada i själva blodkärlet, tillsammans med att förändringar i själva blodet, skapa den här blodproppen, säger Karl Swedberg, hjärtläkare i Göteborg.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.