Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Fler liv kan räddas med hjärtmassage

Annons

Personer som drabbas av hjärtstopp kan räddas med enbart hjärtmassage. Enligt ny svensk forskning är inte mun-mot-mun-metoden alltid nödvändig. Det är forskaren Katarina Bohm som står bakom studien och hon tror att fler människor nu kommer att vilja hjälpa till i akuta fall innan ambulans hinner anlända.
– Vi vet att många tvekar inför att påbörja hjärt-lungräddning som innefattar mun-mot-mun-inblåsningar. Dels är inblåsningarna komplicerade att utföra och många har betänkligheter inför att det kan vara obehagligt, säger hon till Ekot.

I samarbete med SOS Alarm har forskare vid Södersjukhuset i Stockholm granskat 1 700 fall av hjärtstopp i Sverige. Det är fall där privatpersoner gjort en första insats med hjärt-lungräddning. Och studieresultaten visar att chansen att överleva hjärtstopp är lika stor med enbart hjärtmassage som med en kombination av hjärtmassage och konstgjord andning. Tillsammans med mer forskning på området, kan den svenska studien leda till förändringar i framtiden, säger doktoranden Katarina Bohm vid Södersjukhuset i Stockholm.
– De här resultaten kan leda till att internationella riktlinjer förändras mot tyngdpunkt på bara kompressioner. Det är det som återstår att se, säger Katarina Bohm.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.