Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Dåliga chefer kan påverka din hälsa

Annons

Dåliga chefer påverkar din långsiktiga hälsa negativt, enligt en ny svensk avhandling. Det är Anna Nyberg, doktorand vid institutionen för folkhälsovetenskap på Karolinska institutet i Solna, som har analyserat data om uppemot 20 000 anställda i Sverige, Finland, Tyskland, Polen och Italien. I sin avhandling har hon bland annat jämfört studiedeltagarnas självrapporterade stress, hälsa och sjukfrånvaro med hur de upplever sina chefers ledarskap. Och resultaten pekar på att det finns ett tydligt samband mellan chefer som upplevs som dåliga och dålig hälsa.

En delstudie som genomförts bland män i Stockholmsområdet visade att de som var missnöjda med sin chef hade 25 procents förhöjd risk att drabbas av hjärtinfarkt inom en tioårsperiod.
– Sammanfattningsvis kan man säga att våra resultat visar på ett samband mellan hur de anställda upplever sina chefer och hur de mår psykiskt och fysiskt, inte bara under tiden de arbetar tillsammans med chefen i fråga utan även senare i livet, säger Anna Nyberg i ett pressmeddelande.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons