Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Choklad förhindrar hjärnblödning

Annons

Chokladens positiva effekter blir bara fler och fler, och nu visar en ny rapport att regelbunden chokladkonsumtion kan minska risken att drabbas av hjärnblödning. Det är en grupp amerikanska forskare som har sammanställt totalt tre studier om choklad och hjärnblödning, varav två visar tydliga positiva effekter av choklad. I en av studierna granskades 45 000 personer som åt choklad minst en gång i veckan, och studieresultaten visar att risken att drabbas av hjärnblödning var 22 procent mindre än för personer som inte alls åt choklad. Och en annan studie visar att risken att dö i hjärnblödning nästan halverades bland personer som åt 50 gram choklad per vecka.

Däremot kan forskarna inte slå&nbspfast&nbspom det är en viss typ av människor som äter choklad och att det därför skulle finnas andra förklaringar än just chokladen till att dessa inte drabbas av hjärnblödning.

Annons
Annons

För ett par år sedan kunde en amerikansk studie visa att mörk choklad är bra för blodkärlen, och annan forskning pekar på att choklad även kan vara bra mot diabetes och den kan motverka cancer och hjärtproblem. Men samtidigt bör det tilläggas att de hälsosamma substanser som återfinns i choklad även finns i andra livsmedel som till exempel hallon, blåbär, te, frukt och grönt. För den som väljer choklad gäller det i alla fall att satsa på rätt sorts choklad, om man är ute efter de medicinska effekterna. Chokladen ska vara med minst 70 procents kakaohalt, men den ska dessutom vara bitter. Chokladen innehåller stora mängder antioxidanter som kallas flavanoiderna och det är dessa som man tror skyddar mot hjärnblödning och mycket annat. Det är flavanoiderna som ger chokladen dess bitterhet, men då många chokladtillverkare ofta väljer att ta bort flavanoiderna innebär det också att chokladen förlorar en del av sin medicinska effekt.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.