Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Bakterier kan ligga bakom åderförkalkning


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2010-10-13

Annons

Plack på kroppens kärlväggar bildas av kolesterol och när placket blir inflammerat kan det leda till åderförkalkning. Ny forskning visar att inflammationen kan bero på bakterier som tränger in i kroppen från munhålan och tarmen, skriver Sveriges Television på nätet.

– Orsakerna till varför vi får åderförkalkning har klarlagts under senare tid men kunskapen kring varför placken i ådrorna spricker och bidrar till proppbildning vet vi mindre om, säger Fredrik Bäckhed, docent på avdelningen för molekylär och klinisk medicin vid Sahlgrenska akademin, till Sveriges Television.

Tandlossning och dålig tandhälsa kan också kopplas samman med åderförkalkning vilket pekar mot att bakterierna i munhålan påverkar sjukdomsförloppet. Forskarna har nu undersökt om bakterier som finns i tarmarna och i munhålan även finns i det inflammerade placket.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons