Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Ändrad livsstil hjälper hjärtat snabbt

Annons

Att förbättra sin livsstil ger en nästan omedelbar effekt på risken att få hjärtinfarkt. Enligt en ny studie kan en person som fått en hjärtinfarkt inom loppet av ett halvår mer än halvera risken att bli sjuk igen. Det är en internationell studie som gjort på 20 000 hjärtpatienter som visar att risken för att bli sjuk minskar snabbt om man lägger om sin livsstil.
– Vad den här studien visar är att effekten av livsstilen är mycket större än vi hade förväntat oss, säger Joep Perk, hjärtläkare och professor i hälsovetenskap vid Högskolan i Kalmar.&nbsp&nbsp

Studiedeltagarna var personer som nyligen drabbats av en hjärtinfarkt eller förstadiet till en hjärtinfarkt. De fick frågor om de tagit till sig råden från vården om att börja motionera regelbundet, äta enligt dietisternas anvisningar och sluta röka.

Annons
Annons

Ungefär ett halvår senare följdes deltagarna upp och det forskarna kunde konstatera är att de som började äta bättre och motionera flera gånger i veckan mer än halverat sin risk att under halvåret återinsjukna i hjärta eller kärl. Även rökstopp förbättrade hälsan avsevärt. Det är sedan tidigare välkänt att motion och kost spelar en betydande roll för att förebygga hjärt- och kärlproblem men det som är intressant med denna studie är att man har mätt sambanden under så kort tidsperiod, säger hjärtläkaren Joep Perk.
– Mycket sker inom de första månaderna. Och därför är det så roligt i den här studien att se att det är mätbart också. Jag är förvånad över att det gick så snabbt. Okej, vad rökning beträffar, det visste vi. Men att det här med mat och motion skulle ge effekt på ett halvår, det var bättre och snabbare än jag trodde, säger han till Vetenskapsradion.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.