Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Sladdlös pacemaker smidigare lösning vid hjärtflimmer

Med en pacemaker utan sladd kan patienter med hjärtflimmer återhämta sig snabbare, samtidigt som de får en lägre risk för infektioner och komplikationer jämfört med en vanlig pacemaker. ”En stor vinst med den nya sladdlösa tekniken är att ingreppet blir skonsammare”, säger hjärtspecialisten Priit Teder vid Akademiska sjukhuset.
Annons

– Hjärtflimmerpatienten slipper de komplikationer som kan uppstå med sladdar, till exempel infektioner, att de lossnar eller går sönder, samt att vävnadsskador kan uppstå i samband med att de måste bytas ut. Detta är de vanligaste komplikationerna med traditionella pacemakrar, säger Priit Teder, hjärtspecialist på Akademiska sjukhuset, i ett pressmeddelande.

Akademiska sjukhuset blir nu först i Sverige med att operera in den här nya typen av pacemakrar. Till skillnad från traditionella varianter, som består av en pulsgenerator (ett batteri) och en elektrodförsedd sladd, är denna nya modell kompakt och sladdlös. Den väger två gram och är inte större än en femkrona.

Annons
Annons

Många hjärtpatienter kan bli hjälpta av den nya pacemakern framöver

Först och främst ska modellen användas av hjärtflimmerpatienter som behöver stimulans av en hjärtkammare. Men eftersom teknikutvecklingen går snabbt framåt räknar sjukhusets hjärtspecialister med att även patienter med andra typer av rytmrubbningar kan opereras på sikt. Det finns dock en hake: Priset. Den nya pacemakern är tio gånger så dyr som en traditionell. Därför kommer man att börja med att operera patienter som beräknas kunna leva länge med pacemakern. Batteriet ska hålla i mellan tio och femton år. 

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons