Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Sämre hjärthälsa hos RA-patienter trots bättre behandling

Resultaten från en ny svensk registerstudie tyder på att den förbättrade behandlingen av reumatoid artrit inte minskar risken för akut kranskärlsjukdom. ”Jag hade förväntat mig att vi skulle se en minskning av risken med tiden, men våra data tyder inte på det”, säger forskaren Lotta Ljung.

Publicerad den: 2015-06-15

Annons

– Resultaten visar att det är viktigt att vi noga följer traditionella riskfaktorer för ACS i RA-patienter eftersom den här ökade risken finns, säger Lotta Ljung, forskare vid Karolinska institutet i Stockholm, till Dagens Medicin.

Patienter med reumatoid artrit (RA) har en förhöjd risk för akut kranskärlsjukdom (ACS) jämfört med befolkningen i allmänhet. Den ökade risken kommer redan tidigt i sjukdomsförloppet, vanligtvis inom några år efter att patienten har fått sin diagnos. 

Behandlingen av reumatoid artrit har förbättrats och intensifierats under de senare åren. Det beror både på nya sjukdomsmodifierade läkemedel samt ett snabbare omhändertagande av patienterna. Den förbättrade vården verkar dock inte ha någon effekt på risken att drabbas av akut kranskärlsjukdom. 

Annons
Annons

Risken för att personer med RA ska få akut kranskärlssjukdom inom ett år efter diagnos är lika stor hos deltagarna som diagnostiserades mellan åren 2007 och 2012, som hos patienterna som fick sin diganosen flera år tidigare, 1997-2001. Det visar resultaten från den stora svenska registerstudien. 

– Jag hade förväntat mig att vi skulle se en minskning av risken med tiden, men våra data tyder inte på det, säger Lotta Ljung till tidningen. 

Inflammationen kan öka risken 

I den svenska studien deltog 13 128 RA-patienter samt en matchad jämförelsegrupp med upp till 10 individer från befolkningsregistret för varje enskild patient.

– Man kan tänka sig att trots att vi behandlar sjukdomen bättre i dag än tidigare, så är tiden från symtomdebut till diagnos fortfarande så lång att både inflammationen och dess konsekvenser ger upphov till en ökad risk, säger Johan Askling som är professor i reumatologi vid Karolinska institutet, till Dagens Medicin.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons