Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Risken för hjärtsvikt ökar bland unga vuxna

Risken att drabbas av hjärtsvikt ökar bland yngre. Det visar ny forskning från Sahlgrenska Akademin. Forskarna har studerat över 440 000 personer som fått diagnosen hjärtsvikt mellan åren 1987 och 2006.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2013-08-16

Annons

Resultaten från studien visar att antalet fall av hjärtsvikt bland yngre vuxna ökat kraftigt under åren. I åldersgruppen 18-34 år var ökningen som störst.

Annika Rosengren, professor i medicin vid Sahlgrenska Akademin uppger till DN att det inte är klarlagt vad ökningen beror på.

– Det finns olika typer av kardiomyopati och oftast är orsaken oklar. Det vi ser på kliniken är den unga personen, som är som folk är mest och är inte överdrivet överviktig eller något sådant, och plötsligt dyker upp med hjärtsvikt av oklar anledning, säger Annika Rosengren.

Annons
Annons

– Det är fel att säga att det beror på dålig livsstil, det vet vi inte, tillägger hon. 

Bland personer i åldern 55 – 84 år har antalet fall av hjärtsvikt å andra sidan minskat. Här menar Annika Rosengren att de har en bättre uppfattning om orsakerna.

– Dels har risken att få en stor hjärtinfarkt, som i många fall ligger bakom hjärtsvikt, minskat eftersom sjukvården är bättre på att behandla hjärtinfarkter. Dels är man bättre på att upptäcka och behandla andra riskfaktorer, som högt blodtryck, säger hon.

Bland unga vuxna som får hjärtsvikt är det ganska få fall som beror på högt blodtryck eller hjärtinfarkt. Därför är det mer oklart vad som orsakat ökningen bland den gruppen, menar hon.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2013-12-21 00:24 (10 år sen)

    Kostvanor, rökning, motion, P-piller är orsaken - inte så svårt att räkna ut! :-)


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.