Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Oklart om hjärtsjuka ska få antibiotika

En patient med ett medfött hjärtfel drabbades av en infektion efter ett tandläkarbesök eftersom tandläkaren undvek att behandla med antibiotikaprofylax.

Publicerad den: 2014-10-31

Annons

Svenska vårdmyndigheter drar inte alltid åt samma håll. Det fick en patient med ett medfött hjärtfel erfara efter ett tandläkarbesök i Östergötland. Patienten skulle genomgå ett tandingrepp, men tandläkaren ansåg inte att det var nödvändigt att ge antibiotikaprofylax. Beslutet grundade tandläkaren på Läkemedelverkets behandlingsrekommendationer, som säger att antibiotika ska användas med försiktighet gällande patienter med hjärtfel.

Dessvärre drabbades patienten senare av en infektion och anmälde därför händelsen till Inspektion för vård och omsorg, Ivo. När de började att utreda ärendet blev det tydligt att patienten, enligt sin hjärtklinik, skulle ha behandlats med antibiotikaprofylax. Ett beslut som hjärtkliniken grundade på Socialstyrelsens nationella riktlinjer för hjärtsjuka.

Dock valde Ivo att lägga ned ärendet, men konstaterar att de båda myndigheternas rekommendationer och riktlinjer strider mot varandra. Händelsen har uppmärksammats av Barbro Isaksson, chefsläkare i Landstinget Östergötland, som skrev ett brev till båda myndigheterna. Hon menar att det råder en tydlig diskrepans mellan myndigheternas riktlinjer och rekommendationer.

Annons
Annons

– Ja, precis. Och det var därför jag skrev det här brevet till Läkemedelsverket och Socialstyrelsen, för att de ska komma överens, säger hon till Dagens Medicin.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons