Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Nya rön kring riskerna med brustet hjärta

En omfattande registerstudie på Karolinska Institutet visar att brustet hjärta är kopplat till andra sjukdomar än hjärtkärlsjukdom. KOL, psykiatriska sjukdomar och migrän är några av dem.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-04-22

Annons

Symtomen vid brustet hjärta, så kallat takotsubo, är snarlika de som uppstår vid en hjärtinfarkt. Cirka två procent av alla hjärtinfarkter visar sig senare vara brustet hjärta. Vid båda tillstånden är hjärtfunktionen rejält nedsatt men till skillnad från hjärtinfarkt är kranskärlen normala vid takotsubo. En diagnos ställs utifrån bildundersökningar och prognosen har tidigare ansetts vara god. Men resultaten från en ny studie, publicerad i tidskriften Journal of American College of Cardiology, pekat på att brustet hjärta är allvarligare än trott.

Kunskapen har hittills grundat sig på kliniska iakttagelser av mindre grupper patienter. I den nya registerstudien har forskarna använt sig av det Svenska kranskärls- och angioplastikregistret (SCAAR) och därigenom kunnat studera 500 patienter med brustet hjärta. Vidare hämtade forskarna uppgifter om individernas utbildning, inkomst, läkemedel och övriga sjukdomar från olika register. Patienterna med takotsubo jämfördes sedan med ålders- och könsmatchade patienter med hjärtinfarkt.

– Studien visar att brustet hjärta är associerat till andra sjukdomar inklusive medicinering, framför allt kronisk obstruktiv lungsjukdom, psykiatriska sjukdomar och migrän. Däremot är traditionella riskfaktorer för hjärtkärlsjukdom som rökning, högt blodtryck, höga blodfetter och diabetes mindre förekommande, säger Per Tornvall , hjärtläkare och forskare vid institutionen för klinisk forskning och utbildning, en av forskarna bakom studien.

Annons
Annons

Fyndet visar på allvaret med sjukdomen och Per Tornvall menar att studien har stor betydelse för att identifiera riskindivider.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.