Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Läkare vill se alkoholstopp inför operationer

Mer än två glas öl eller vin om dagen fördubblar risken för att du ska drabbas av komplikationer efter en operation. Nu slår överläkaren Sven Wåhlin ett slag för alkoholstopp före operationer.
Annons

Om du ger upp rökningen i två månader innan en operation kan du halvera risken för komplikationer. Därför har kravet på rökstopp inför operationer skrivits in i praxisdokumenten hos flera landsting och regioner. Nu kan detsamma komma att gälla även för alkohol, i alla fall om Sven Wåhlin, överläkare vid Beroendecentrum i Stockholm, får som han vill. I en artikel i Läkartidningen skriver han att kirurger måste informera sina patienter om risken med att dricka alkohol.

”Det har med tiden blivit alltmer uppenbart att alkohol ökar risken för postoperativa komplikationer i betydande grad och att den alkoholmängd som påverkar är mindre än man tidigare trott”, skriver han.

Annons
Annons

Enligt Wåhlin fördubblas risken för komplikationer redan efter två standardglas alkohol om dagen under två veckor före en operation. Med två standardglas menas 12 gram alkohol; alltså den alkoholmängd som finns i 50 centiliter folköl, 33 centiliter starköl, 12 centiliter vin eller 4 centiliter sprit. Bland annat ökar risken för att patienten ska drabbas av infektioner och hjärt- och kärlproblem.

Sven Wåhlin föreslår att alla högkonsumenter ska erbjudas evidensbaserad intensiv alkoholintervention, och nämner tidigare studier där samtal och läkemedel mot abstinensbesvär fått positiva effekter.

Annons
Annons

”Det är naturligtvis patienten som bestämmer om sina levnadsvanor. Men kirurg och anestesiolog inkluderar alkoholbruket i riskbedömningen som en naturlig del i patientsäkerhetsarbetet.” 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.