Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Forskning visar att fetma inte är en riskfaktor för infarkt

Ny forskning visar att fetma inte ökar risken för hjärtinfarkt, men att det finns en klar sammanhang mellan fetma och diabetes.
Annons

En studie från Umea universitet har studerat 4 046 genetiskt identiska tvillingsyskon där den ena tvillingen har en hög BMI medan det andra syskonet är normalviktig. Studiens resultater visar att tvillingarna med högre BMI inte löper större risk än sin smalara tvilling när det gäller att drabbas av hjärtinfarkt eller dö en förtida död.

Studien blev nyligen publicerat i JAMA Internal Medicine.

Graden av kroppsfett mätt i BMI skilde sig åt för vissa av tvillingsyskorna, men en uppföljning tolv år senare visade att det var nästan lika många infarkter och dödsfall som drabbade tvillingparen - vara sig de hade en hög eller låg kroppsmasseindex. Forskaren Peter Nordström säger dock i ett pressmeddelande att studien visar en sammanhang mellan fetma och diabetes.

– Men studien visar en stark association mellan fetma och diabetes, vilket talar för att hälsofrämjande interventioner för viktminskning kan vara mer effektiva mot diabetes än mot hjärtinfarkt och mortalitet, säger Peter Nordström, forskare vid institutionen för samhällsmedicin och rehabilitering.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar 2016-08-2 17:56 (8 år sen)

    Inte hela sanningen..
    Den allra viktigaste faktorn är ju härskna blodfetter, oftast i brist på antioxidanter. De lägger sig på väggarna i kärlen och är den viktigaste faktorn för potentionella hjärtstörningar.
    Jag är 75 år, och gjorde nyligen både syn och arteriografi undersökning. Skrev en insändare om det i annat sammanhang. Min biologíska ålder uppmättes till mellan 43 - 46 år....läs mer i länken:

    http://www.pusha.se/min-alder-75-ar-biologisk-alder-43-ar-las-mer


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons