Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Förhindra hjärtinfarkt med influensavaccin

Influensavaccin torde kunna stoppa återinsjuknande i hjärtinfarkter, enligt svenska forskare som nu testar sin hypotes i en internationell studie.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-01-30

Annons

– Om vår hypotes stämmer kommer vi att kunna minska risken för hjärtinfarkt med 10-20 procent. Det innebär samma effekter som den kolesterolsänkande medicinen statiner har idag, säger Ole Fröbert, professor och överläkare vid Universitetssjukhuset i Örebro, där studien drivs ifrån.

Influensavaccinet beräknas ge effekt på kärlen genom att stabilisera den åderförkalkning som orsakar hjärtinfarkt. Ännu en teori är att influensa orsakar hög puls vilket i sin tur kan öka risken för hjärtinfarkt.

– Även om influensavaccin för delar av befolkningen är en etablerad behandling är det viktigt att skaffa vetenskapliga bevis. Det lägger grunden för tydliga riktlinjer, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare på Hjärt-Lungfonden, som är en av projektets finansiärer.

Annons
Annons

Resultatet från influensastudien IAMI väntas till år 2020.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar 2017-01-30 17:26 (7 år sen)

    Jag är 75+ och har en biologisk ålder av 43 år, inga spår av åderförkalkning i kroppen, och helt perfekt syn.
    Här är förklaringen:

    http://www.pusha.se/min-alder-75-ar-biologisk-alder-43-ar-las-mer


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.