Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Billigare med palliativ vård i hemmet

Om hjärtsjuka får palliativ hemsjukvård blir kostnaden mindre samtidigt som vården upplevs bättre än den som erbjuds på sjukhus. Patienter säger sig också få en förbättrad livskvalitet och mindre symtom, enligt en ny svensk studie.

Publicerad den: 2015-11-30

Annons

– Palliativ hemsjukvård för svårt hjärtsjuka är en mycket kostnadseffektiv vårdform som kostar mindre är den vård som denna patientgrupp vanligtvis får, säger Klas Göran Sahlén som är forskare vid Institutionen för omvårdnad och Enheten för epidemiologi och global hälsa vid Umeå universitet, i ett pressmeddelande.

Den svenska studien utfördes i Skellefteå mellan 2011 och 2013. Projektet kallades HOPP och byggde på att ett tvärdisciplinärt vårdteam bedömde insatsen för patienter med hjärtsjukdom, varav en stor del av hjälpen gavs i hemmet.

Den ena gruppen bestod av 36 patienter som fick avancerad hemsjukvård med omfattande insatser av läkare, sjuksköterskor, sjukgymnaster och arbetsterapeuter så fort behovet fanns. Den andra patientgruppen bestod också av 36 patienter men de fick istället traditionell primärvård och sjukhusvård.

Annons
Annons

Bättre livskvalitet och färre symtom

Resultatet visar att den avancerade hemsjukvården var betydligt dyrare än traditionell vård. Men den högre utgiften balanserades med råge för kostnader i samband med ambulanstransporter och sjukhusvården. Uppemot 500 00 kronor sparades in som kunde disponeras för andra behov.

– Under samma tidsperiod har man observerat att med den avancerade hemsjukvården upplever patienterna bättre livskvalitet och mindre symtom, vilket gör projektet mycket intressant och förtjänar beteckningen som mycket kostnadseffektiv vård.

Det påpekar Margareta Brännström, vid Institutionen för omvårdnad och Kurt Boman, forskningsenheten medicin-geriatrik kliniken i Skellefteå, institutionen för folkhälsa och klinisk medicin, Umeå universitet, som är projektledare för HOPP-studien.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons